Društvo

Kako žive najpoznatiji stanari ZIKS-a

Trenutno najpoznatiji stanar spuškog Istražnog zatvora predsjednik Političkog savjeta DPS-a Svetozar Marović boravi sam u sobi, jednoj od najskromnijih u tom paviljonu, koju mu je ustupio optuženi haker Miloš Čujović, saznaju Dnevne novine.
Kako žive najpoznatiji stanari ZIKS-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako u sobi ima samo krevet i ništa više, Marovićev dugogodišnji prijatelj i saradnik-bivši predsjednik Budve Lazar Rađenović, čuvši da je smješten u neuslovnoj sobi preko puta njegove, sažalio se i preko zatvorskih čuvara poslao mu stolicu, da bi pritvorske dane mogao da provodi i sjedeći, kazao je Dnevnim novinama upućeni sagovornik iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

To ujedno potvrđuje i istinitost izjave Marovićevog advokata Zdravka Begovića, koji je u izjavi Pobjedi prekjuče saopštio da on nije tražio, niti je dobio povlašćene uslove u ZIKS-u.

Prema nezvaničnim informacijama, Maroviću se izašlo u susret samim tim što je sam u sobi, jer takvih prostorija u Istražnom zatvoru je veoma malo. Riječ je o sobi, u kojoj je mjesecima unazad bio izolovan poznati haker Čujović, zbog bojazni da bi se preko nekog od čuvara ili cimera mogao doći mobilnog telefona i interneta i iz pritvora nastaviti sa hakerskim prevarama. Međutim, kada je Marović stigao, uprava ZIKS-a je odlučila da Čujovića, uz njegov pristanak, na nekoliko dana prebaci u takozvanu samicu, koja uglavnom služi za kažnjavanje. Haker u toj sobi, ipak, neće dugo boraviti, jer narednih dana treba da bude prebačen u KP dom.

Bivši predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović se, po svemu sudeći, odomaćio, jer mu Istražni zatvor nije nepoznanica, u njemu boravi po drugi put. Ipak, posljednjih mjeseci, umjesto pojedinih pripadnika takozvanog “zagoričkog klana", ima dvojicu novih cimera jedan javnosti nepoznat Budvanin, a drugi je Novljanin Vladimir Roganović, koji je uhapšen prije više od mjesec dana kada je policija u njegovom stanu pronašla poluatomatski pištolj i municiju. Roganović je poznat javnosti u vezi sa ubistvom vođe navijača Crvene zvezde Marka Vesnića i ranjavanjem njegovog kuma Ivana Markovića.

Rađenoviću je do prije nekoliko dana društvo pravio i Damir Mandić, koji je nepravosnažno osuđen za saučesništvo u ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića.

Prema nezvaničnim informacijama, Mandić je prebačen u KP dom do pravosnažnosti presude. Ukoliko njegovu žalbu na presudu usvoji Apelacioni sud, on će ponovo biti vraćen u Istražni zatvor, saznaju Dnevne novine.

Prije nekoliko mjeseci, pritvoreni su i Marovićev mlađi brat Dragan i savjetnik premijera Aleksandar Tičić, koji su, takođe, i ranije boravili u pritvorskim prostorijama. Ni oni, kao i Svetozar i Lazar, ne uživaju povlašćene uslove. Sobe dijele sa osumnjičenima ili optuženima za druga teška krivična djela.

Nezvanično, Draganu Maroviću je cimer Nikšićanin Rade Baćović, brat Rajka Baćovića, zvanog Džeger, koji je uhapšen prošle godine pod sumnjom da je švercovao drogu pod okriljem organizacije koja se, navodno, bavila međunarodnim švercom narkotika.

Nedaleko od njegove, nalazi se i soba Aleksandra Tičića, koju dijeli sa Nemanjom Vidmarom, koji se sumnjiči da je 30. juna u lokalu Rajska ptica u Zagoriču ubio Podgoričanina Luku Milića. Sumnja se da je navodno prišao s leđa Miliću i ispalio jedan hitac u njegovom pravcu. Potom mu je, kako se sumnja, prišao i pucao u donji dio stomaka, a zatim i u glavu. Dok je još stajao iznad Milića, za sada nepoznata osoba ispalila je dva hica u Vidmara.

I Svetozarov sin Miloš Marović dijeli sobu sa osumnjičenim za ubistvo i to dvostruko. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o Mašanu Čoguriću, optuženom da je hicima iz revolvera 15. februara 2014. ubio braću Danijela i Davorina Ćulafića. Nekoliko istraga u toku.

Prema informacijama iz Tužilaštva, Svetozar Marović uhapšen je pod sumnjom da je svojim uticajem podstrekivao tri velike višemilionske korupcionaške afere u Budvi TQ Plaza, Jaz i Prijevor (AMD Budva).

U ovom složenom predmetu, Tužilaštvo je obezbijedilo četiri svjedoka saradnika, a spekuliše se da će sporazumno priznati krivicu Lazar Rađenović i Miloš Marović, ali kada pristanu da nadoknade štetu, koja im se stavlja na teret.

Dnevne novine, CDM

Portal Analitika