Svijet

Španija: Ljevica tvrdi da neće formirati vladu sa Rahojem

Glavne dvije ljevičarske partije u Španiji tvrde da neće dozvoliti vladajućoj Narodnoj partiji (PP) premijera Marijana Rahoja da oformi novu vladu.
Španija: Ljevica tvrdi da neće formirati vladu sa Rahojem
Portal AnalitikaIzvor

Španska Socijalistička partija, koja je zauzela drugo mjesto nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, saopštila je danas da će glasati protiv toga da Rahoj formira novu vladu.

Predstavnik socijalista Cezar Luena rekao je da će se Narodna partija (PP), koja je osvojila najviše glasova, imati problema u formiranju vlade, ali da ih socijalisti neće podržati.

On je time isključio mogućnost uspostavljanja koalicije bez presedana između dvije stranke, koje su dominirale španskom politikom decenijama, prenosi AP.

Pablo Iglesias, lider španske partije Podemos, koja je zauzela treće mjesto na parlamentarnim izborima, izjavio je da neće dozvoliti vladajućoj Narodnoj partiji da oformi novu vladu.

"Da ne ostane sumnja. Podemos neće ni aktivno ni pasivno dozvoliti vladu PP", rekao je Iglesias na konferenciji za novinare.

Iglesias je napomenuo da će uskoro početi razgovore sa ostalim partijama o postizanju eventualnih političkih sporazuma.

Narodna partija je osvojila većinu poslaničkih mjesta - 124, ali to nije dovoljno da samostalno formira vladu. Za apsolutnu većinu potrebno je 176 od ukupno 350 mjesta u španskom prlamentu.

Socijalistička partija (PSOE) osvojila je 90 poslaničkih mesta, a Podemos 69. Desničarski Siudadanos (Građani), našao na četvrtom mjestu sa 40 mjesta.

Preostala mjesta pripala su regionalnim strankama koje će biti ključne u procesu formiranja koalicione vlade, što bi moglo da dovede i do formiranja ljevičarske koalicije u koju bi bile uključene katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost te regije.

Izvor: Mina

Portal Analitika