Crna hronika

Završeno suđenje za pranje novca: Kalićima presuda 30. decembra

Davanjem završnih riječi pred vijećem sudije Vidomira Boškovića u Višem sudu u Bijelom Polju danas je okončan glavni pretres za pranje novca Rožajcima Safetu Kaliću, bratu Mersudinu i supruzi Amini. Presuda će biti javno saopštena 30. decembra.
Završeno suđenje za pranje novca: Kalićima presuda 30. decembra
Portal AnalitikaIzvor

Sud je odbio prijedlog zamjenice Specijalnog tužioca Tatjane Žižić da se izvrši dopuna dokaza od strane vještaka finansijske struke Vlajka Milićevića. Tužiteljka je u činjeničnom opisu precizirala optužnicu i ostala pri stanovištu da je na osnovu izvedenih dokaza utvrđeno da su okrivljeni izvršili predmetno krivično djelo, zatraživši od suda da se proglase krivim i kazne po zakonu.

Branioci okrivljenih ostali su pri ranije datoj završnoj riječi i zatražili oslobađajuće presude.

"Tokom trajanja ovog postupka nedvosmisleno je utvrđeno da u radnjama moga klijenta Mersudina Kalića, kao i ostalih dvoje okrivljenih, nema elemenata niti za postojanje prekršajne ili privredne odgovornosti, a kamoli one koja im je optužnicom stavljena na teret“, iznio je advokat Kasim Dizdarević.

I njegov kolega Dragoljub Đukanović, koji brani Aminu i Safeta Kalića, bio je jasan-svi optuženi moraju biti oslobođeni od odgovornosti.

"Optužnica je bazirana na navodima da je predmetni novac proizvod krivičnog dijela neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, zbog čega je Mersudin Kalić osuđen pred njemačkim pravosuđem. Nakon odležane kazne, nelogično je da je toliki novac u markama mogao unijeti u Crnu Goru jer se radi o velikoj količini. Stoga će se vijeće i zapitati kako je on mogao izvršiti konverziju tolikog novca“, iznio je Đukanović.

Okrivljeni Mersudin i Amina ostali su pri završnim riječima svojih branilaca.

Amina je prije više od godinu dana, prvi put dala svoje mišljenje o čitavom postupku. Tada je kazala da je tokom suđenja dokazano da je optužnica bila gomila apsurda, koja, kako je naglasila, nije imala nikakvih dokaza.

"Tokom postupka nijesam se branila, jer ne znam od čega i na koji način. Nikakav prekršaj ili krivično djelo uradila nijesam, što je nadam se dokazano tokom ovog postupka", kazala je tada Amina.

Dodala je tada da je samo bila formalno direktor firme Tajson, iz razloga da bi joj tekao radni staž i ona i četvoro maloljetne djece imali zdravstveno osiguranje.

"Bila sam uglavnom u svojoj kući, prije svega majka i nijesam imala vremena da se bavim poslovanjem firme. Inače i Ustavni sud utvrdio je da su mi povrijeđena osnovna ljudska prava. U svojim radnjama tužilac je suprotno zakonu prekršio većinu konvencija koje se odnose i na prava moje djece, izlažući ih diskriminaciji i kazni zbog trenutnog statusa njihovih roditelja. Optužnica je inače nezakonita i sramna gdje sam čitavo vrijeme na neozbiljan način predstavljena kao kriminalac i osoba koja je počinila teška krivična djela. Žalosno, jer sam ja nasuprot tome, samo supruga, majka i obična žena kao i sve druge. Ako je krivično djelo to što sam supruga Safeta Kalića, onda je to druga stvar“, kazala je tada Amina Kalić. 

Njen đever Mersudin kazao je da je sve poslove u firmama radio isključivo sam, bez znanja brata i snahe.

"Nema ni govora o prljavom novcu, jer nije ga imao ko isprljati da bih ga ja oprao", kazao je Mersudin Kalić.

Optužnica tereti Kaliće da su se od 2005. do juna 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izvršenim od strane kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Oni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu od 7.773.127,06 eura. 

 Izvor: CdM, Dnevne novine

Portal Analitika