Društvo

Nastavlja se rad na izradi Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti

Povodom novinskih tekstova u kojima se tvrdi da je Vlada povukla Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je Vlada popustila pod pritiskom javnosti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštava da se radi o netačnim informacijama
Nastavlja se rad na izradi Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti
Portal AnalitikaIzvor

"Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je Vlada Crne Gore utvrdila na 122. sjednici 30. jula 2015. godine, i nema govora ni o privremenom ni o trajnom povlačenju Nacrta zakona iz procedure. Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti je upućen Venecijanskoj komisiji i o njemu je trebalo da se raspravlja 18. decembra, ali je izjašnjavanje o njemu odloženo ne zbog navodnog pritiska javnosti već zbog potrebe da se pojedine odredbe preciziraju i pojasne", piše u saopštenju.

U dosadašnjim razgovorima sa relevantnim domaćim i međunarodnim predstavnicima Ministarstvo je steklo objektivan zaključak da je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti usklađen sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti i pravnim poretkom Crne Gore, i da njegove odredbe štite interese države, građana i vjerskih zajednica. Primjedbe, sugestije i predlozi dobijeni tokom javne rasprave pažljivo se razmatraju i uticaće na preciziranje i pojašnjenje pojedinih odredbi Nacrta zakona, kako bi se dobio kvalitetan Predlog zakona.

"U tom pravcu se nastavlja i komunikacija između Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Venecijanske komisije. Ministarstvo je otvoreno za dalju komunikaciju i za konsultacije sa svim vjerskim zajednicama o ovom Nacrtu zakona, navodi s eu saop[tenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Portal Analitika