Društvo

Lukšić predstavio knjigu u Briselu

Izdanje knjige "Knjige straha" na francuskom jeziku, crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšića, predstavljeno je sinoć na književnoj večeri "Poezija Balkana" u Briselu, koju je u književnom klubu "Le Cercle des Voyageurs" organizovao Rumunski kulturni centar.
Lukšić predstavio knjigu u Briselu
Portal AnalitikaIzvor

Osim Lukšića, u Briseli se predstavio i pjesnik Marius Kivu. 

"Povod za predstavljanje crnogorskog i rumunskog autora briselskoj književnoj publici bio je izlazak iz štampe izdanja na francuskom jeziku Lukšićeve Knjige straha (Le livre de la peur) i Kivuove "La ventolière en plastique", koje objavljuje belgijska izdavačka kuća Monde-Édition-Ouverture (M.E.O.)", saopšteno je iz izdavačke kuće Nova njiga.

Nakon čitanja pjesama dvojice autora na izvornom jeziku i u francuskom prevodu, razgovarano je o njihovom kreativnom pristupu i inspiraciji, dominantnim literarnim motivima i odnosu prema književnom stvaralaštvu uopšte.

.."Izdavač Žerar Adam ukazao je na važnost izdavačke djelatnosti i književnog prevodilaštva kao sredstva afirmacije dijaloga među kulturama i izrazio spremnost izdavačke kuće M.O.E. da nastavi da frankofonu publiku upoznaje sa književnim stvaralaštvom autora iz Crne Gore i regiona", navoidi se u saopštenju. 

"Knjiga straha" je Lukšićeva druga knjiga poezije, objavljena u originalu u izdanju Nove Knjige 2011. godine. Knjiga je 2013. godine prevedena na italijanski jezik, u izdanju rimske izdavačke kuće 'Qulture Edizioni'. 

"U "Knjizi straha" se kombinuju poetski i prozni segmenti. Akcenat je stavljen na središnji prozni segment, "U mozgu", u kojem čovjek želi da razumije svijet u kojem živi i želi da razumije sebe u tom svijetu. On je u potrazi za smislom postojanja. Strah se javlja pri pomisli da svjetska zbivanja i čovjekova egzistencija nemaju nikakvog smisla. Međutim, čovjek izlaz pronalazi u neizvjesnoj budućnosti koja može biti ispunjena strahom, ali i nadanjem u bolji život. Traganje za smislom nema kraja, pa i dva poetska dijela govore o traganju za smislom vlastitog ega i ljubavi", saopštili su organizatori. (Portal RTCG)
Portal Analitika