Region

Dogovor o hrvatskoj vladi: Petrov premijer, Milanović predsjednik Sabora

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja potvrdio je da su SDP i MOST dogovorili da Božo Petrov bude premijer, a Zoran Milanović predsjednik Sabora, javlja N1 televizija.
Dogovor o hrvatskoj vladi: Petrov premijer, Milanović predsjednik Sabora
Portal AnalitikaIzvor

Ali, Hrelja je dodao i da su novi izbori vjerovatniji ako se HDZ vrati za pregovarački sto.

- Svima je cilj da ne ispadnu iz igre - odgovorio je na pitanje novinara kako to da je Milanović potpisao prijedlog MOST-a nakon svega.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izjavio je da je HSU spreman podržati Božu Petrova za budućeg premijera ali uz uslov, ako koalicija Hrvatska raste i Most formiraju zajedničku Vladu i većinu u Saboru, da pezioni sistem ne bude dio ministarstva za socijalno staranje.

- Još nemamo nigdje potpis na papiru, ali ako koalicija Hrvatska raste s Mostom složi vlast onda je izvjesno, iako su to još samo najave, da Petrov bude premijer, a Zoran Milanović predsjednik Sabora - rekao je Hrelja na konferenciji za novinare.

Upitan kako gleda na mogući povratak HDZ-a u pregovore, Hrelja je odgovorio da će pregovori u tom slučaju biti teži i otegnuće se, pa smatra kako su izvjesniji novi izbori nego tripartitni dogovor .

- Ako se u tako nešto ide na silu, bez neke dobre volje, tvrdimo da je teško, gotovo nemoguće to složiti da funkcioniše. Vrlo je teško postići dogovor kad se insistira na konsenzusu u svakom trenutku i u svakoj sitauciji - kaže Hrelja.

Milanovićev pristanak na tripartitnu Vladu tumači kao pregovaračku poziciju u kojoj je prvenstveno cilj da ne ispadne iz igre.

- Svi dobro znamo o čemu se radi, dovoljno smo odrasli da znamo kakva je komunikacija među ljudima, teška je i u porodici, a kamoli među strankama i suprotstavljenim polovima u državi, ali za "ostati u igri" svašta se pregrize - rekao je Hrelja.

HSU ima samo jedan uslov ako dođe do formiranja Vlade između koalicije Hrvatska raste i Mosta - da penzioni sistem ne ide u ministarstvo za socijalno staranje.

- Za nas su penzije zarađene, a ne socijala pa uvijek treba da budu vezane za rad i ekonimiju. Iako je dio penzija pokriven socijalnim dodacima, za nas je to prvenstveno nešto što je zarađeno tokom godina rada. Za sve ostale opcije smo otvoreni - kazao je Hrelja.

Do sada je u pregovorima s Mostom bila jedna runda pregovora na tu temu. Most želi da 2016. godina bude godina javne rasprave o budućnosti penzionog sistema, prije svega drugog penzionog stuba, za koji su tokom predizborne kampanje predlagali njegovo zamrzavanje ili gašenje.

- Moram priznati da su u odnosu na ono što su izjavljivali pojedinci iz Mosta tokom predizborne kampanje poprilično reterirali, i mi smo pozdravili takav pristup jer penzioni sistem, ni prvi, ni drugi, ni treći stub, ne trpe lomove preko koljena. Niko ne smije da bude toliko neoprezan i tako nešto predlaže jer se radi o imovini građana. To bi bila nova nacionalizacija u Hrvatskoj, a sve dosadašnje nisu donijele ništa dobro - poručio je Hrelja.

Izvor i foto: Index.hr

Portal Analitika