Društvo

UREDBA: Kako će biti oduzeta i prodata imovina stečena kriminalom

Nepokretna imovina stečena kriminalnom djelatnošću, odnosno pribavljena krivičnim djelom za koju je određena privremena mjera obezbjeđenja zabrana raspolaganja i korišćenja nepokretnosti uz zabilježbu zabrane u katastru nepokretnosti- biće prodata preko javnog poziva. Ako se prodaja privremeno oduzete nepokretne imovine ne izvrši nakon dva uzastopna objavljivanja javnog poziva, starješina Uprave može donijeti odluku da se nepokretna imovina da na korišćenje bez naknade, navodi se u Uredbi o načinu prodaje imovine stečene kriminalom.
UREDBA: Kako će biti oduzeta i prodata imovina stečena kriminalom
Portal AnalitikaIzvor

Odluku o prodaji privremeno oduzete nepokretna imovine, nakon dobijanja prethodne saglasnosti nadležnog suda, donosi starješina organa uprave nadležnog za poslove upravljanja državnom imovinom.Prodaja privremeno oduzete nepokretna imovine vrši se javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda.

Uprava objavljuje javni poziv u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju koji se distribuira na teritoriji Crne Gore. Javni poziv može se objaviti i u jednom od međunarodnih štampanih medija.

U postupku prodaje privremeno oduzete nepokretne imovine putem javnog nadmetanja, u dijelu koji se odnosi na sadržinu javnog poziva, potrebnu dokumentaciju, prava i obaveze učesnika na javnom nadmetanju, registraciju i sprovođenje postupka javnog nadmetanja, primjenjivaće se odredbe propisa kojima je uređena prodaja državne imovine, ako ovom uredbom nije drukčije propisano.

U postupku prodaje privremeno oduzete nepokretne imovine putem prikupljanja ponuda u pogledu određivanja minimalne cijene, investicionih ulaganja, načina plaćanja, sprovođenja postupka prikupljanja ponuda, subjekata koji imaju pravo učešća u postupku prikupljanja ponuda, prava i obaveza u postupku prikupljanja ponuda i u prigovorima na rang listu, podnošenja i prijema ponuda, otvaranja i ocjene ponuda primjenjivaće se odredbe propisa kojima se uređuje prodaja državne imovine, ako ovom uredbom nije drukčije propisano. Član Ako se prodaja privremeno oduzete nepokretne imovine ne izvrši nakon dva uzastopna objavljivanja javnog poziva, starješina Uprave može donijeti odluku da se nepokretna imovina da na korišćenje bez naknade, u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Kako se sprovodi postupak prodaje: Postupak prodaje privremeno oduzete nepokretne imovine sprovodi komisija koju obrazuje starješina Uprave. Komisiju čine predsjednik koga određuje starješina Uprave i članovi koji su predstavnici organa državne uprave nadležnog za poslove pravosuđa, organa državne uprave nadležnog za poslove finansija, Uprave i, po potrebi, predstavnici drugih nadležnih organa i institucija, koje određuju starješine tih organa i institucija. Komisija ima neparan broj članova. O pitanjima iz svoje nadležnosti Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

 Predsjednik i članovi Komisije ne smiju imati neposredne ili posredne interese u vezi prodaje privremeno oduzete nepokretne imovine, koji bi mogli prouzrokovati konflikt interesa, u skladu sa zakonom, o čemu potpisuju izjavu o konfliktu interesa. U slučaju da postoji konflikt interesa starješina Uprave određuje drugo lice za predsjednika, odnosno člana Komisije. Član. U slučaju prodaje privremeno oduzete nepokretne imovine putem prikupljanja ponuda, Komisija sprovodi postupak i u roku od osam dana od dana završetka postupka, sačinjava izvještaj o sprovedenom postupku i utvrđuje rang listu najpovoljnijih ponuđača, zaključuje se u Uredbi.

P.Z.

Portal Analitika