Abiznis

Nafta na jedanaestogodišnjem minimumu

Cijena sirove nafte tipa "brent" pala je danas na 11-godišnji minimum, u uslovima kada je prezasićeno globalno tržište suočeno sa perspektivama obnavljanja izvoza nafte iz SAD. Nafta tipa "brent" za isporuku u februaru pojeftinila je 44 centa na 36,44 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila 24 centa na 34,49 dolara za barel, javlja agencija Frans pres.
Nafta na jedanaestogodišnjem minimumu
Portal AnalitikaIzvor

"Nije bilo nikakvih značajnih pokazatelja ubrzanja tražnje i nismo uočili nikakvo obimnije smanjenje proizvodnje. Ništa se zaista nije promenilo na tržištu nafte u proteklih nekoliko mjeseci, sem cijene", izjavio je glavni analitičar singapurske kompanije CMC Markets, Rik Spuner.

Kako izvještava njujorška agencija "Blumberg", cijena "brenta" je pala za čak 71 cent na 36,17 dolara za barel na Londonskoj terminskoj berzi ICE fjučers Jurop, što je najniža dnevna cijena od 13. jula 2004. godine.

Od ljeta 2014. godine, kada je cijena nafte bila preko 100 dolara za barel, vrijednost te sirovine je pala za preko 60 odsto. Cijene nafte su naročito oslabile otkako je 4. decembra Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučila da ne smanji rekordan nivo proizvodnje, uprkos slaboj tražnji i prekomjernim globalnim zalihama.

Zabrinutost je porasla i prošlog petka, kada je saopšteno da je u SAD povećan broj bušotina za 17 u nedjelji završno sa 18. decembrom, na ukupno 541 bušotinu.

Američki zakonodavci su, takođe, prošle nedjelje ukinuli 40-godišnju zabranu na izvoz nafte, što je označilo istorijsku prekretnicu, ocjenjuje Frans pres.

Portal Analitika