Društvo

Veliko interesovanje za naknade na sjeveru

U nekoliko opština na sjeveru Crne Gore, više od 4.500 žena interesovalo se za ostvarivanja prava na doživotnu naknadu, na koju pravo imaju majke sa troje ili više djece, sa 25 odnosno 15 godina radnog staža, ocijenjeno je iz NVO Euromost.
Veliko interesovanje za naknade na sjeveru
Portal AnalitikaIzvor

"Izmjena i dopuna zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti za doživotnu naknadu za majke sa troje i više djece i za naknadu roditeljima ili starateljima lica koja su korisnici lične invalidnine, će doprinijeti poboljšanju životnog standarda velikom broju porodica na sjeveru Crne Gore, gdje je zabilježeno i veliko interesovanje majki za ostvarivanje ovih prava", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuju da će mnoge majke kroz ovu izmjenu zakona ostati diskriminisane, zbog čega se, kako su oni, treba boriti za ostvarivanje i njihovih prava.

"Ali na drugoj strani sa ovom izmjenom zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, poboljšaće se za ivotni standard za preko 4.500 porodica na sjeveru, jer samo u opštinama Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Plav, Mojkovac, Kolašin i Andrijevica, preko 4.500 žena se zainteresovalo, kod centara za socijalni rad za ostvarivanje nekog od ovih prava", naveli su iz Euromosta.

U toj NVO očekuju da će Skupština Crne Gore  izglasati kroz  izmjenu i dopunu zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti da  se i svoj djeci dodijeli dječiji dodatak, koja pohađaju osnovnu i srednju školu, a roditelji su im nezaposleni i ne primaju nikakva socijalna i materijalna davanja.

"Vlada Crne Gore pored ostalog treba da ponudi i svim građanima, koji su se iselili iz sjevernog regiona prema Podgorici i južnom regionu, da se vrate da žive na sjeveru , a da im Vlada pomogne  kroz državnu kao i druge vidove pomoći", navode iz Euromosta.

rtcg.me

Portal Analitika