Društvo

BJELOPOLJSKA PARTIJA: Doživotne naknade dati i nekim očevima

Bjelopoljska partija predlaže da se zakonske odredbe koje se odnose na pravo za doživotnu naknadu po osnovu troje ili više djece hitno dopuni jer djeca, kako su naveli, ne pripadaju samo ženi odnosno majci, već i drugom roditelju.
BJELOPOLJSKA PARTIJA: Doživotne naknade dati i nekim očevima
Portal AnalitikaIzvor

„Kada je u pitanju pravo na doživotnu naknadu, mi smatramo da je bolje rješenje ukoliko se to pravo odnosi na jednog roditelja sa troje ili više djece. Razloga za to ima više. U Crnoj Gori imamo roditelja koji imaju troje ili više djece, a da je u međuvremenu majka preminula i pitamo se zašto se to pravo po osnovu troje ili više djece ne bi prenijelo na drugog roditelja tj. oca. Mi smatramo da u predmetnoj stvari ima određenih propusta. Ukoliko se to ne definiše onda usvojeni zakon poprima diskriminatorske oblike jer ružno zadire u ravnopravnost između polova pa i samih porodica. To znači da ako porodica sa troje ili četvoro djece nema majku onda nema pravo na nadoknadu“, navodi se u saopštenju Bjelopoljske partije.

Smatraju da u situaciji kad su oba roditelja živa prednost za nadoknadu treba dati majci, jer je ona stub porodice.

„Ali, zašto s druge strane, ne bismo razmišljali i o ocu koji je izgubio svoju suprugu , a ima troje ili više djece o kojima samo on brine a naročito ako se sve to odvija pod okolnostima da se isti ne nalazi u radnom odnosu“, dodaje se u saopštenju.

rtcg.me

Portal Analitika