Politika

Čarls Tanok: Crna Gora ušla u obračun sa visokom korupcijom

Ne postoji tačan raspored za buduće proširenje Evropske unije kao cjeline, ali je jasno da je Crna Gora u dobroj poziciji - kaže u intervjuu Pobjedi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok. Ističe da je političkoj debati mjesto u parlamentu, a ne na ulicama.
Čarls Tanok: Crna Gora ušla u obračun sa visokom korupcijom
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Kakva je percepcija Crne Gore u Evropskoj uniji? Da li nas vidite kao uspješnog i kredibilnog partnera?

TANOK: Crna Gora ima veoma kredibilnu reputaciju, ne samo kao evropski partner ovdje i sada, već i kao održiva i buduća članica Evropske unije. Zato ste daleko najnaprednija zemlja kandidat u smislu pregovaračkih poglavlja do danas.

POBJEDA: Kako komentarišete našu političku arenu i proteste Demokratskog fronta? Da li mislite da će dijalog između stranaka biti uspješan?

TANOK: Jasno je da je političkoj debati mjesto u parlamentu, a ne na ulicama. Opozicione političke stranke i njihovi političari treba da ostvare demokratski mandate i da traže odgovornost vlade preko institucija države. I to je od vitalnog značaja za sve stranke da kroz institucije rade i na kredibilnijoj vladi i na kredibilnijoj opoziciji.

POBJEDA: Crnogorski premijer je u parlamentu u ponedjeljak rekao da Crna Gora neće održati referendum o NATO-u. Vaš komentar, kakvo je iskustvo Velike Britanije po tom pitanju?

TANOK: Verujem da je to unutrašnja stvar Crne Gore. Velika Britanija se pridružila NATOu 1949. godine kao jedan od osnivača i to bez referenduma.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi) 

Portal Analitika