Društvo

Šegrt: Zbog nedostatka kadra i opreme „otišlo“ 15 miliona

Zdravstveni sistem u narednih pet godina biće oblast velikih investicija u znanje i medicinsku tehnologiju, najavio je u intervjuu za Pobjedu ministar zdravlja dr Budimir Šegrt. Plan je da se smanji potrošnja ljekova i da se slanje pacijenata u zdravstvene centre van Crne Gore svede na minimum. Dokazani i izuzetni stručnjaci iz okruženja zdravstvene usluge pružaće u Crnoj Gori i istovremeno biti edukatori naših doktora. Kadrovsko jačanje državnih zdravstvenih institucija omogućiće, smatra ministar Šegrt, i odredba novog zakona kojom se dopunski rad ljekara ograničava na matične medicinske ustanove.
Šegrt: Zbog nedostatka kadra i opreme „otišlo“ 15 miliona
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Na početku mandata postavili ste dijagnozu crnogorskog zdravstva koja je, kako ste tada kazali, pokazala da menadžment zdravstvenog sistema nije obavljao svoj posao. Devet mjeseci kasnije, smatrate li da je naše zdravstvo na putu „izlječenja“?

ŠEGRT: U zdravstvenom sistemu Crne Gore je zaposleno blizu 8.000 ljudi. To je sistem koji funkcioniše 24 sata, 365 dana u godini. U njemu rade izuzetno posvećeni ljudi - profesionalci. To je sistem koji, kao i svi drugi, ima nedostataka i problema, ali je potencijalima sposoban da radi najzahtjevnije i najsloženije procedure u medicini, kao što su, između ostalih, kardiohirurgija i transplantacija organa. U posljednjih sedam godina nijedan pacijent nije upućen van Crne Gore zbog kardiodijagnostike ili operacija na otvorenom srcu. Naš zdravstveni sistem, međutim, ima i puno problema, u smislu neracionalnosti, nepotrebne potrošnje ili neadekvatne organizacije. S tog aspekta mi smo, da se izrazim medicinski, postavili dijagnozu i odredili terapiju. Ima i hroničnih bolesti i akutnih stanja. Što se tiče akutnih stanja probali smo sa šok terapijom i pokazalo se prilično uspješno, naročito kada su u pitanju bila bolovanja I potrošnja ljekova. Sve analize i pokazatelji iz ,,Montefarma“ i Fonda zdravstva govore da će u ovoj godini, u dijelu potrošnje ljekova biti uštede, samim tim i u finansijskom iznosu. Kada je u pitanju zloupotreba bolovanja, kroz eksterne kontrole bilo je i suspenzija i disciplinske odgovornosti. O tome se duže vrijeme nije vodilo računa. Doktori sada vrlo oprezno propisuju bolovanja, strogo se pridržavajući odredbi pravilnika.

POBJEDA: Koja su to hronična stanja koja opterećuju sistem?

ŠEGRT: Hronična stanja, koja žestoko ugrožavaju zdravlje zdravstvenog sistema, prije svega su odsustvo planskog i sistematskog pristupa permanentnoj edukaciji zdravstvenih radnika. Zbog toga kao posljedicu imamo veliki odliv sredstava i do 15 miliona eura, koliko je u ovoj godini izdvojeno za liječenje van državnog zdravstvenog sistema, koje podrazumijeva upućivanje u privatne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori i u zdravstvene centre van Crne Gore, sa kojima Fond ima potpisane ugovore. To se dešava jer ne posjedujemo određene medicinske tehnologije (PET skener, gama nož...), kao i zbog nedovoljne obučenosti kadra i neposjedovanja stručnog iskustva, ili i jednog i drugog. Zbog dugog vremenskog roka koji je potreban da se ovaj problem prevaziđe napravićemo „baj pas“ angažmanom dokazanih i izuzetnih stručnjaka iz okruženja, koji će zdravstvene usluge pružati u Crnoj Gori. Pri tome, oni će biti i edukatori naših doktora. Prvi put, nakon dužeg vremena, budžetom je predviđena posebna stavka, koja će u 2016. godini biti opredijeljena za ovaj vid edukacije.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi) 

Portal Analitika