Svijet

Turska povlači vojsku iz Iraka

Ministarstvo odbrane Turske odlučilo je da povuče svoje trupe iz Iraka poslije zahtjeva koji je uputio američki predsjednik Barak Obama, javlja AFP.
Turska povlači vojsku iz Iraka
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Početkom decembra Turska je poslala nekoliko stotina svojih vojnika u Irak, u okolinu grada Mosula koji je pod kontrolom Islamske države.

Iračka vlada je odmah zatražila njihovo povlačenje uz napomenu da Turska time krši suverenitet Iraka i da je ušla u njegovu teritoriju bez saglasnosti ili poziva Bagdada.

“Turski vojnici nalaze se u Iraku radi zaštite u slučaju napada Islamske države, a svako ko pokušava da prisustvo tih snaga interpretira na drugačiji način samo namjerno provocira“, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu u obraćanju svojoj partiji u parlamentu.

Predsjednik Iraka Fuad Masum izjavio je da slanje više stotina turskih vojnika na sjever Iraka predstavlja "kršenje međunarodnih normi i zakona" i upozorio da će taj potez povećati regionalne tenzije.

Na tom području se protiv džihadista bore kurdske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je izvijestila da su turski vojnici tamo poslati da bi obučavali te kurdske snage.

Obaminu poruku Ankari prenio je je potpredsjednik SAD Džo Bajden, koji je rekao da Turska mora da povuče svoju vojsku koja se u Iraku nalazi bez saglasnosti iračkih vlasti.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika