Region

Mamić na slobodi: Imam toliku potrebu da vam otvorim dušu

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić izašao je oko 16.30 sati iz istražnog zatvora u Remetincu, nakon što je ranije danas njegova odbrana dokazala da je položio kauciju ukupne vrijednosti 1,83 miliona eura (14 miliona kuna), prenosi HRT.
Mamić na slobodi: Imam toliku potrebu da vam otvorim dušu
Portal AnalitikaIzvor

Najmoćnijeg čovjeka hrvatskog fudbala, osumnjičenog za izvlačenje miliona iz kluba čijem je na čelu, ispred zatvora gdje je u ovom navratu proveo mjesec dana, dočekao je Dinamov autobus i tridesetak poklonika.

Po izlasku iz Remetinca izjavio je kako je imao "spektakularnu sobu" te kako se malo prije izlaska "rasplakao kao kišna godina" i da je dobio nove prijatelje.

- Htio bih da se zahvalim osoblju zatvora. Stvarno su to veliki profesionalci, nisu mi ništa popuštali, ali su mi učinili život lakšim u zavoru - kazao je.

- Što se tiče hrane i smještaja, ona je iz 16. vijeka i volio bih da država nađe način da u zatvoru imaju puno bolje i humanije uslove - rekao je Mamić i dodao kako je "skinuo nekoliko kilograma".

Kazao je i kako bi novinarima najradije otvorio dušu, ali ne može. Pozvao je sve na piće u obližnji kafić.

1812mamic1Za odbranu sa slobode Mamić je na sudski račun položio oko 825.000 eura u gotovini, dok je u katastru upisano založno pravo na kuću u Samoboru koja je procijenjena na oko milion eura.

Prije puštanja iz zatvora Mamić je u 14 sati doveden pred zagrebački Županijski sud gdje je istražnoj sutkinji obećao da će se na slobodi pridržavati mjera opreza, kao što su zabrana kontaktiranja sa svjedocima, uključujući i njegovog brata, Dinamovog trenera, Zorana Mamića.

Nova Uskokova istraga protiv Mamića, koji je već ranije osumnjičen za više od 13 miliona eura izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora kojega je mjesecima sprovodio sektor za otkrivanje poreskih prevara pri hrvatskom Ministarstvu finansija. Takozvani poreski Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko ofšor firme od 2004. izvučeno preko deset miliona eura i pola miliona funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužilaštva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, i još dvojica osumnjičenih, Krota i Stipančić.

Izvor i foto: HRT

Portal Analitika