Zanimljivosti

Kraj epohe: Nema rudnika, ugalj samo u muzeju

Posljednji duboki rudnik uglja u Velikoj Britaniji danas je zatvoren pošto je izašla posljednja smjena rudara, dok je posljednji iskop poslat u muzej.
Kraj epohe: Nema rudnika, ugalj samo u muzeju
Portal AnalitikaIzvor

Sa zatvaranjem ugljenokopa Kelingli, navučena je zavjesa na jednu od najuspješnijih i najdugovječnijih industrija u Velikoj Britaniji, navodi list Gardijan.

Ugalj je tu kopan još prije nego što su Rimljani došli, a u potonjim vremenima je pokretao Industrijsku revoluciju i obezbjeđivao 40 odsto energije za struju, sve do prije neke tri godine. 

Duboke kopove, kao i kulturu teškog rada, drugarstva i rizika duboko pod zemljom uništilo je nekoliko činilaca - od jeftinog uvoza preko alternativnih izvora energije do nezainteresovanosti vlade. 

Poslanik Denis Skiner, koji je predstavljao ljude iz oblasti u kojoj se vadio ugalj, rekao je da je zatvaranje Kelinglija jadan kraj industrije koja je nekada davala snagu britanskoj privredi. 

"Mi i dalje uvozimo 40 miliona tona uglja i imamo kapacitet da radi 20 ili 30 jama u ovoj zemlji", rekao je Skiner, dodajući da je moguće sada i čistije proizvoditi energiju iz uglja. 

Skiner, koji je i sam bio rudar, rekao je da je sramota ostaviti bez posla 450 rudara uoči Božića. (B92)

Portal Analitika