Finansije

Realne procjene o povećanju investicija sa kineskog tržišta u narednom periodu

Postoji veliki prostor za saradnju sa jednom od najvećih kineskih kompanija - Poli grupom, u turizmu i upravljanju otpadom, zbog čega će se dalje intenzivirati komunikacija i razmjena informacija, zaključeno je na današnjem sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i predstavnika Poli grupe predvođenih predsjednikom kompanije Vang Lin Erikom.
Realne procjene o povećanju investicija sa kineskog tržišta u narednom periodu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U svijetlu činjenice da je Poli grupa na kineskom tržištu lider, između ostalog, u oblasti turizma, trgovine, infrastrukture, nekretnina, ali i kulture, da je vlasnik 24 hotela prosječne veličine od oko 300 soba kojima najvećim dijelom upravljaju međunarodni lanci, da ima iskustvo sa butik-hotelima, preko 40 pozorišta i opera i 150 bioskopa u vlasništvu, te da u svojoj zemlji, na godišnjem nivou obezbijedi oko 100.000 high end stambenih jedinica, fokus sastanka bile su upravo mogućnosti investiranja u turizam.

Gvozdenović je predstavio Crnu Goru kao najbrže rastuću turističku destinaciju prema projekcijama Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, koja je i ove godine zabilježila povećanje prometa i za koju se doprinos ove grane BDP-u projektuje na preko 30 posto do 2025. godine.

"Predočene su najveće investicije koje se već realizuju u našoj zemlji, mogućnosti za investiranje, te podsticaji za ulaganja", saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar je izrazio uvjerenje da će se, obzirom na potencijale saradnje sa Poli grupom, te veličinu i značaj ove kompanije, dalje povećavati interesovanje iz NR Kine za Crnu Goru na više polja.

"Konstatovano je i da su realistične procjene o značajnom povećanju turista i investicija sa kineskog tržišta u narednom sedmogodišnjem periodu", kazali su u Ministarstvu.

Vang Lin Erik naglasio je da je ponosan što je baš Poli grupa jedan od pionira saranje sa Crnom Gorom, kao i da je upravo njihova kompanija jedan od glavnih korisnika, a samim tim i promotera vina Plantaža u svojoj zemlji. Tako je prije dvije godine dostignuta cifra od čak milion distribuiranih flaša.

Bilo je riječi i o oblasti upravljanja otpadom, obzirom da Poli grupa ima veiko iskustvo i u proizvodnji čiste energije i reciklaži, da planiraju da nastave investicije u ovu oblast, te da u Srbiji već intenzivno rade na ovom polju.

"U tom kontekstu, naglašeno i da će Crna Gora, u skladu sa nedavno usvojenim Državnim planom upravljanja otpadom do 2020, ubrzo pristupiti izradi Studije izvodljivosti za jedan takav projekat", ističu u ovom Vladinom resoru.

Dogovoreno je da se u najkraćem roku razmijene relevatne informacije i dokumentacija, sa ciljem kvalitetnog i detaljnog informisanja obije strane o mogućnostima i modelima saradnje.

Vang Lin Erik pozvao je predstavnike Ministarstva da se, tokom naredne posjete NR Kini, dodatno upoznaju sa kvalitetom ponude Poli grupe.

Portal Analitika