Društvo

Marović: Svjedoci saradnici lagali da bi zaštitili sebe

Predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista DPS i decenijama unazad neformalno prvi čovjek Budve Svetozar Marović juče je i zvanično označen kao vođa kriminalne organizacije koja se tereti za niz korupcionaških afera, kojima je Opština Budva oštećena za desetine miliona eura.
Marović: Svjedoci saradnici lagali da bi zaštitili sebe
Portal AnalitikaIzvor

Iako formalno nije donosio odluke i potpisivao spornu dokumentaciju, Specijalno tužilaštvo obezbijedilo je četiri svjedoka saradnika, koji u procesu tvrde da je Marović direktno ili indirektno izdavao naloge i davao instrukcije za malverzacije, zbog čega se tereti za podstrekivanje na vršenje krivičnih djela.

Dnevne novine saznaju da Marović tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu nije pomenuo nijedno ime i negirao je svoju odgovornost u spornim procesima. Navodno, on je ustvrdio da svjedoci saradnici nijesu govorili istinu i da su optužili njega i njegovu familiju kako bi sebe zaštitili.

"Spreman sam da odgovaram i budem kažnjen za sve što se dokaže da sam nezakonito činio", kazao je Marović tokom jučerašnjeg jednoipočasovnog saslušanja u Tužilaštvu, a Dnevnim novinama prenosi izvor blizak istrazi.

Prethodno, juče oko osam časova ujutro, Marović je izašao iz zgrade Vektra, u Moskovskoj ulici, gdje ima stan njegov pritvoreni sin Miloš. Tada su mu, prema nezvaničnim informacijama, prišla dvojica inspektora u civilu i saopštila mu da je uhapšen, što je on, po svemu sudeći, posljednjih dana i očekivao.

Marovića su potom ispratili do službenog vozila, bez policijskih naljepnica, a onda ga sproveli u Specijalno tužilaštvo. Ubrzo potom u prostorijama Tužilaštva našao se i njegov advokat Zdravko Begović, kada je i počelo i zvanično ispitivanje. Sve je završeno za manje od dva sata, a Specijalni tužilac ga je nakon toga uputio u policijske prostorije za zadržavanje i to do 72 sata gdje je bio sinoć do 20 časova. Potom je odveden na saslušanje kod sudije za istrage Višeg suda Miroslava Bašovića koji mu je odredio pritvor do 30 dana.

Marovićev advokat Zdravko Begović kazao je da je njegov branjenik negirao krivicu te da djela koja mu se stavljaju na teret nije moguće dokazati. To naročito ako se ima u vidu da, kako je kazao, nije imao svojstvo službenog ili odgovornog lica i nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju.

Na pitanje da li je Marović odgovarao na optužbe koje su protiv njega ranije iznijeli svjedoci saradnici u nekoliko budvanskih afera, Begović je ponovio da je njegov branilac negirao navode optužbe.

"Njegov stav je da nije izvršio krivično djelo, nije imao bilo kakvih službenih ovlašćenja da bude nadređen licima koj a su navodno imala određena svojstva u ovom postupku" kazao je poznati podgorički advokat i predsjednik Advokatske komore.

Iako Begović nije otkrio o koja se tri slučaja radi, po svemu sudeći riječ je o predmetima TQ Plaza, Jaz i Prijevor (AMD Budva). Zbog navodnih malverzacija u poslovima izgradnje tQ Plaze i platoa na plaži Jaz, uhapšeno je 14 osoba, među kojima sin juče uhapšenog Budvanina Miloš Marović, brat Dragan Marović, te kćerka Milena Marović-Bogdanović, koja je kasnije puštena da se u daljem toku postupka brani sa slobode. Osim njih, tada je uhapšen donedavni predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović. Njegov prethodnik Rajko Kuljača dobio je u ovim predmetima status svjedoka saradnika, a to svojstvo je nešto kasnije dobio i biznismen iz Beograda Mirko Latinović, osnivač firme "Trejd junik" Obojica su navodno uprli prst u Maroviće.

U slučaju Jaz uhapšeni se sumnjiče da su grad oštetili za 2.100.000 eura u korist "Gugi komerca" a u slučaju TQ Plaza za skoro osam miliona eura. Imena budvanskih čelnika koji su uhapšeni u ovoj aferi našla su se i u naredbi za sprovođenje istrage u slučaju AMB Budva u kojem su Kuljača, bivši direktor AMD Budva Igor Trnski i Marko Vujović, kum Miloša Marovića. Među okrivljenima se našla i strina Svetozara Marovića Mirjana Marović.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika