Društvo

Ombudsman: Martinović bio žrtva torture

Grupa pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice 24. oktobra, nakon nasilnog protesta Demokratskog fronta, primijenila je prekomjernu silu nadpredsjednikom Bokserske federacije Miloradom Martinovićem koja predstavlja torturu – zaključak je zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića.
Ombudsman: Martinović bio žrtva torture
Portal AnalitikaIzvor

U mišljenju ombudsmana u koje je Pobjeda imala uvid, navodi se da MUP i Uprava policije bez odgađanja treba da identifikuju i utvrde odgovornost svih službenika koji su Martinoviću nanijeli teške tjelesne povrede i oštetili automobil.

Prebijanje

Policija je, nakon nasilnog protesta DF-a, 24. oktobra, koji je policija bila prinuđena da razbije pošto su ih demonstranti napali pred zgradom Skupštine, zaustavila Martinovića na raskrsnici ulica Jovana Tomaševića i 13. jula i izvela ga iz automobila.

U mišljenju ombudsmana se navodi da je žrtva potom oborena i bespomoćno ležala na asfaltu. Tu se, prema procjeni Bakovića, na osnovu pregledanog video materijala, nalazilo oko 35 policajaca od kojih je 14 bilo oko Martinovića. Jedan ga je svom snagom tukao palicom, dok su ostali posmatrali, a potom su mu naizmjenično prilazili udarajući ga palicama i šutirajući ga nogama.

Za ombudsmana je bio upečatljiv momenat kada je jedan policajac bezuspješno pokušao da odvuče za rukav kolegu koji je tukao Martinovića.

- Za to vrijeme 18 policijskih službenika gumenim palicama udaraju po automobilu – lome prednja svijetla, stakla, šoferšajbnu i drugo. Uočava se da jedan od policijskih službenika ubacuje nepoznati predmet u automobil i da svi službenici užurbanim koracima napuštaju mjesto događaja – naveo je ombudsman, dodajući da su nakon toga policajci na nosilima unijeli nepomično tijelo Martinovića u bijeli defender.

Policija je, piše u mišljenju, u ovom slučaju primijenila prekomjernu fizičku silu i gumenu palicu prema Martinoviću koji je bio nemoćan da pruži bilo koju vrstu otpora. Žrtva napada je, kako je objasnio zaštitnik, zadobila teške povrede.

- Zaštitnik ocjenjuje da su policijski službenici nedozvoljeno, neopravdano i nesrazmjerno upotrebili sredstva prinude u obimu koji nema zakonskog opravdanja – navedeno je u mišljenju.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika