Svijet

Oland: Neprihvatljivo je da Kameron mijenja principe EU

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da je neprihvatljivo da britanski premijer Dejvid Kameron mijenja suštinske prinicipe Evropske unije, usprotivivši se nekim zahtjevima Britanije u vezi sa reformom EU.
Oland: Neprihvatljivo je da Kameron mijenja principe EU
Portal AnalitikaIzvor

"Legitimno je da saslušamo britanskog premijera, ali je neprihvatljivo da revidiramo osnivačke obaveze EU," rekao je Oland dolazeći na samit EU u Briselu.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk takođe je izjavio danas da su neki od britanskih predloga za reformu EU neprihvatljivi, ali da ipak postoji istinska šansa za dogovor u februaru, ukoliko Kameron bude spreman na kompromis.

"Konsultacije koje sam imao sa zemljama članicama pokazuju da postoji dobra volja svih strana, ali to ne mijenja činjenicu da su neki od britanskih predloga neprihvatljivi", rekao je Tusk uoči sastanka na kojem će lideri EU razgovarati o britanskim zahtjevima za reformu odnosa Londona sa EU.

U Briselu se danas održava dvodnevni samit šefova država i vlada EU, na kojem će glavne teme biti izbjeglička kriza, zaštita spoljnih granica Unije, borba protiv terorizma, a tema samita je i želja Velike Britanije da reformiše svoje veze sa EU.

Britanski premijer Kameron pokušaće da prevaziđe zastoj u pregovorima sa EU u nastojanju da postigne povoljnije uslove za članstvo Britanije pijre nego što britanski građani izađu na referendum o članstvu u Uniji.

Jedan od ključnih problema je želja Londona da smanji socijalna davanja za migrante iz ostalih zemalja EU s ciljem da se smanji priliv stranaca u Britaniju.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika