Abiznis

Vlada usvojila predloge zakona o tumačima i Državnom tužilaštvu

U sklopu jačanja nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa, te razvoja pravosudnih i drugih institucija u funkciji pravosuđa, kao strateških ciljeva, Vlada Crne Gore, na 140. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je prijedloge Zakona o tumačima i Zakona o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu.
Vlada usvojila predloge zakona o tumačima i Državnom tužilaštvu
Portal AnalitikaIzvor

Predloženim Zakonom o tumačima detaljno se uređuju  uslovi za postavljenje i odgovornost sudskih tumača, vrijeme na koje se postavljaju, kao i sprovođenje njihove kontinuirane edukacije. Vlada je konstatovala da će nova zakonska rješenja u značajnoj mjeri doprinijeti unapređenju kvaliteta i efikasnosti rada tumača, kao i pravosudnih i drugih organa koji vode postupak uz njihovo učešće.

"Donošenje novog Zakona o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu predviđeno je Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23, kao jedna od mjera za jačanje nezavisnosti pravosuđa. Zakonom se uređuje sistem zapošljavanja pripravnika, uz obavezno polaganja ispita za rad u sudovima i državnim tužilaštvima i propisuju pravila  stručnog osposobljavanje, a uvodi se i novi koncept polaganja pravosudnog ispita sa ocjenjivanjem. Uvođenje ocjena na pravosudnom ispitu bilo je  neophodno kako bi se omogućila primjena Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakona o državnom tužilaštvu i omogućio izbor sudija i državnih tužilaca po evropskim standardima", saopšteno je sa sjednice Vlade.

U cilju stvaranja uslova za implementaciju Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Vlada je donijela uredbe o načinu prodaje, kao  i načinu davanja u zakup privremeno oduzete nepokretne imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

Vlada je donijela i Uredbu o tarifi javnih izvršitelja, kojom su precizno određene radnje i iznosi za koji se naplaćuju za obavljanje tih radnji.

Nastavljajući proces reforme ukupnog sistema javne uprave, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi. Cilj predloženih rješenja  je da se obezbijedi adekvatniji, unaprijeđeni pravni okvir za uspješno funkcionisanje sistema lokalne samouprave, odnosno, da se potpunije i preciznije regulišu normativne pretpostavke za ostvarivanje prava građana na lokalnu samoupravu, te da se iz Zakona uklone ona rješenja koja nijesu dala pozitivne efekte ili su se pokazala kao sporna u pogledu njihove primjene.

U okviru evropske agende, Vlada je usvojila Akcioni plan za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa čl. 34 do 36 Ugovora o funkcionisanju EU, čime se ispunjavanja jedno od mjerila za Poglavlje 1 -  Slobodno kretanje roba

Na sjednici je usvojena Jesenja analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za 2015. godinu kojom se daje prikaz ostvarenja i kretanja u medjunarodnom okruženju, makroekonomskim sektorima, javnim finansijama i sektorskim politikama Crne Gore za tri kvartala  tekuće godine. Pored toga, Analiza sadrži procjene osnovnih makroekonomskih i fiskalnih agregata do kraja godine, odnosno kratak prikaz projekcija za srednji rok. Istovremeno, za svaku sektorsku politiku prikazani su izazovi i predložene mjere za njihovoprevazilaženje. U raspravi je naglašeno da podaci za prvih devet mjeseci ukazuju da se do kraja godine može očekivati realna stopa rasta ekonomije od 4,3 odsto.

Vlada je donijela Nacionalnu strategiju zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2016-2020, s Akcionim planom za 2016. godinu, kojom se definiše se petogodišnji okvir sprovođenja aktivne politike zapošljavanja kao i posebne mjere i aktivnosti za prevazilaženje izazova prepoznatih na tržištu tada. Glavni cilj strategije je stvaranje optimalnih uslova za rast zaposlenosti i unapređenje ljudskih resursa u Crnoj Gori, a za njegovu realizaciju definisana su četiri ključna prioriteta: povećanje zaposlenosti i smanjenja stope nezaposlenosti, efikasno funkcionisanje tržišta rada, unapređenje kvalifikacija i kompetencija usklađenih sa potrebama tržišta rada i promovisanje socijalne inkluzije i smanjenje siromaštva.

Portal Analitika