Politika

Vujanović o hapšenju Marovića: Nemam komentar

Predsjednik Crne Gore Filp Vujanović kazao je da nema komentar na jutrošnje hapšenje predsjednika Političkog savjeta Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića. On je ponovio da predsjednik države ne treba da se izjašnjava o procesima koje pokreću nadležni pravosudni organi iz dva razloga.
Vujanović o hapšenju Marovića: Nemam komentar
Portal AnalitikaIzvor

- Prvo, zato što nadležni organi svoje odluke donose na temelju činjeničnog stanja i dokaza koje će u svim fazama postupka predlagati, a o kojima predsjednik države ne treba da se izjašnjava. I drugo, što to podrazumijeva poštovanje prezumpcije nevinosti kao pretpostavke koja podrazumijeva sublimaciju prava i ljudskih prava onih koji su u postupku, i o kojima takođe predsjednik države ne treba da se izjašnjava. Jer, bilo bi u svakom predmetu na bilo koji način neprimjereno da predsjednik saopštava svoj stav koji bi se u bilo kojoj varijanti, u bilo kom tumačenju, u bilo kakvoj medijskoj interpretaciji, mogao tretirati kao uticajni komentar neke odluke nadležnog državnog organa. Dakle, nemam komentar - kazao je Vujanović novinarima na otvaranju ženskog paviljona Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci na Kakarickoj gori.

On je poručio da svi treba da rade svoj posao

„Svi  koji rade posao u pravosuđu, a koji se veoma dotiče ljudskih prava i pretpostavke nevinosti, traba da vode računa o tome. A svi oni koji se nalaze na državnim pozicijama van pravosuđa, poštujući nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa da se uzdrže komentara. Nadam se da će svi subjekti ovog društva to slijediti. Mada je medijsko interesovanje uvijek prisutno, uvijek izraženo i na njega sam uvijek ovako odgovarao kako sam odgovorio na vaše konkretno pitanje“, rekao je predsjednik.

Portal Analitika