Svijet

Prepad u pustinji: Naoružani napadači oteli 27 bogataša

Naoružani napadači oteli su najmanje 27 katarskih lovaca - uključujući i članove vrlo uticajne vladajuće katarske porodice - u iračkoj pustinji u blizini saudijske granice, izvijestila je policija, a prenosi Jutarnji list.
Prepad u pustinji: Naoružani napadači oteli 27 bogataša
Portal AnalitikaIzvor

Napadači su s desetak vozila upali u lovački kamp u srijedu u blizini gradića Lajaha, 190 kilometara od regionalnog centra Samave, koje nosi isti naziv kao i pustinja u kojoj su lovili.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da rade na slučaju zajedno s iračkom vladom kako bi saznali detalje o otmici katarskih državljana i što prije ih oslobodili.

Lovci su lovili uz dopuštenje iračke države, ali bili su u zabačenom mjestu gdje još žive šiitska plemena.

- Šiitske političke stranke koje dominiraju u iračkoj vladi vrlo su kritične prema katarskoj ulozi u pomaganju sunitskih pobunjenika u Siriji. Zato bi to mogao da bude pravi diplomatski incident - kazao je dopisnik BBC-ja iz Bejruta Džim Muir.

Irak je samo jedna od nekoliko zemalja koje redovno posjećuju lovci i sokolari iz Zaliva u potrazi za plijenom koji u njihovim zemljama ili ne postoji ili je gotovo istrijebljen.

Prema jednom bivšem pripadniku CIA-e, godine 1998. snajperski tim te agencije u Avganistanu posmatrao je Osamu bin Ladena i ostale članove Al Kaide okupljene u kampu blizu Kandahara, ali im je bilo naređeno da ne peduzimaju nikakvu akciju zbog rizika da bi mogli ugroziti lovce iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su bili s njima.

O imenima otetih članova katarske vladajuće porodice irački zvaničnici nijesu otkrili nikakve detalje.

Izvor i foto: Jutarnji list

Portal Analitika