Društvo

IZVRŠENJE PREDMETA: Osnovni sudovi 10 %, Privredni sud 100%

Portal Analitika objavljuje djelove Analize efikasnosti sistema izvršenja u kome se konstatuje da je efikasnost izvršenja kod osnovnih sudova bila u 2015. svega 10 procenta, dok je kod privrednog suda to bilo 100 odsto. Analiza izvršenjakod Privrednog suda pokazuje da je ta sud prije početka rada javnih izvršitelja imao u radu 2602 predmeta i da su svi predmeti tokom analiziranog perioda završeni.
IZVRŠENJE PREDMETA: Osnovni sudovi 10 %, Privredni sud 100%
Portal AnalitikaIzvor

Vladina Analiza je pokazala da su osnovni sudovi, prije početka rada javnih izvršitelja, imali u radu veliki broj izvršnih predmeta, i to: po osnovu izvršne isprave 8584, a po osnovu vjerodostojne isprave 175523 predmeta, što ukupno iznosi 184107 predmeta. Od navedenog broja u 2014. godini završili su 17%, dok su u 2015. godini završili 10%.

„Smanjeni procenat završenih predmeta izvršenja kod osnovnih sudova u 2015. u odnosu na 2014. godinu, prema navodima Osnovnog suda u Podgorici kod kojeg se nalazio najveći broj izvršnih predmeta po osnovu vjerodostojne isprave - 134297, je prije svega kompleksnost samog izvršnog postupka, zasnovanog na načelu dispozicije, shodno kojem povjerilac može birati sredstva i predmete izvršenja koji su najcjelishodniji za naplatu potraživanja, pa se dešava da sudija u istom predmetu donosi više rješenja na predlog izvršnog povjerioca za promjenu predmeta i sredstva izvršenja, što opet ne mora da znači sigurnu naplatu povjerioca, a sve to zahtijeva poštovanje procedure, pa samim tim i vrijeme. Pored navedenog, čest je slučaj da dužnik nema imovine iz koje bi se povjerilac naplatio, pa iako je sud iscrpio sva sredstva izvršenja, predmet se i dalje vodi kao aktivan. Nadalje, postoje i složeni predmeti izvršenja prodajom imovine izvršnog dužnika koji zahtijevaju dug postupak i visoke troškove, a u svim predmetima prisutan je i problem dostave. Nadalje, osnovni sudovi su od početka rada javnih izvršitelja primili ukupno 2375 izvršnih predmeta po osnovu izvršne isprave (“I”), što je značajno manje u odnosu na period prije početka rada javnih izvršitelja. Smanjeni priliv predmeta izvršenja u osnovnim sudovima bio je očekivan, s obzirom na uvođenje javnih izvršitelja i izmijenjenu nadležnost za postupanje u tim predmetima. Od primljenih predmeta završili su 82%. Pored postupanja u navedenim predmetima, osnovni sudovi su donijeli 6117 “IP” odluka po prigovoru na odluke izvršnih sudija i javnih izvršitelja od kojih je usvojeno 75% prigovora, što predstavlja visok procenat“, navodi se u Analizi.

Analiza izvršenja kod Privrednog suda Crne Gore pokazuje da je Privredni sud Crne Gore prije početka rada javnih izvršitelja imao u radu 2602 predmeta i da su svi predmeti tokom analiziranog perioda završeni.

„U odnosu na predmete koji su primljeni nakon početka rada javnih izvršitelja Privredni sud Crne Gore je završio 89% izvršnih predmeta po osnovu izvršne isprave odnosno 100% izvršnih predmeta po osnovu vjerodostojne isprave. Pored postupanja u izvršnim predmetima, Privredni sud Crne Gore je donio 2590 “IP” odluka po prigovoru na odluke izvršnih sudija i javnih izvršitelja od kojih je usvojeno 77% prigovora, što predstavlja visok procenat“, zaključuje se u Analizi.

 

Portal Analitika