Svijet

Le Pen pod istragom zbog fotografija ISIL-a

Francuska desničarka Marin Le Pen je pod istragom zbog objavljivanja fotografija pogubljenja koja provodi ISIL, javljaju agencije.
Le Pen pod istragom zbog fotografija ISIL-a
Portal AnalitikaIzvor

Protiv francuske desničarke Marine Le Pen pokrenuta je istraga nakon što je na Twitter nalogu objavila slike pogubljenja koje izvodi grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), uključujući i sliku na kojoj je prikazano kako pripadnici te grupe odsijecaju glavu taocu.

Kancelarija tužioca u zapadnom pariškom predgrađu Nanteru saopštila je da je pokrenuo istragu zbog "širenja nasilnih prizora" putem Twittera koje je počinila Le Pen, javlja AFP.

Ona je u četvrtak oštro kritikovana zbog toga što je na Twitteru objavila slike zločina ISIL-a kao odgovor jednom novinaru koji je ukazao na sličnost između njene stranke Nacionalnog fronta (FN) i ISIL-a.

"Ovo je Daesh", napisala je Le Pen uz fotografije, upotrebljavajući arapski akronim za ovu grupu, prenosi Tanjug.

Na jednoj slici prikazano je krvavo tijelo sa odsječenom glavom na grudima, na drugoj je prikazan muškarac u kavezu koji gori, a na trećoj žrtva preko koje prelazi tenk.

Francuski premijer Manuel Vals opisao je fotografije kao "monstruozne".

"Gospođa Le Pen podgrijava javnu debatu, političko i moralno posrnuće, bez poštovanja prema žrtvama", napisao je Vals na Twitteru.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenof obavijestio je policiju da istraži pomenute tvitove "kao što čini svaki put kada se ovakve fotografije pojave".

Le Pen je reagovala na izjavu novinara BMF-a Žan Žaka Burdina kojeg je optužila za neprihvatljivo povlačenje paralele između njene stranke i ISIL-a.

Burdin je tokom svog šou programa postavio pitanje jednom stručnjaku za arapski svijet, u kome je sugerisao da postoje veze između FN-a i ISIL-a, pošto obje nastoje da Francuze gurnu ka tome da se drže svog kulturnog identiteta, navela je francuska agencija.

Burdin je kasnije reagovao i opisao odgovor Le Pen kao "histeričan", dodajući da ni u jednom trenutku nije uporedio FN i ISIL.

 

Portal Analitika