Društvo

Pomoć Romima u izradi domaćih zadataka

Crveni krst Crne Gore CKCG, u saradnji sa NVO Juventas, od septembra ove godine, organizuje časove pomoći pri izradi domaćih zadataka, za učenike RE (Romi, Egipćani) populacije iz kampova Konik.
Pomoć Romima u izradi domaćih zadataka
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nastava za 25 Roma, koji idu u šest gradskih škola, održava se četiru puta sedmično, a predaju nastavnici razredne nastave i volonteri Crvenog krsta, koji su zaduženi za individualni pristup i olakšavanje domaćih zadataka djeci koja najčešće nijesu u prilici da ovakvu vrstu pomoći, dobiju kod kuće od svojih roditelja.

"Ideja je i nastala upravo uslijed nemogućnosti ili nedovoljne obrazovanosti roditelja, ali i zbog toga što djeca često nijesu u prilici da ostanu na dopunsku nastavu koja je organizovana u školi", saopšteno je iz CKCG-a.

Učenici su podijeljeni u tri grupe, u zavisnosti od školskog uzrasta i smjene u školi. Akcenat je stavljen na opismenjavanju i osnovnim matematičkim operacijama. Sa svakim učenikom rad je individualan i svaki od njih dobija zadatke koji su prilagođeni njihovom znanju i mogućnostima.

"Učenici koji ne pohađaju redovno nastavu u školi zbog zdravstvenih problema, su uprkos tome, uključeni u aktivnosti projekta. Sa njima se radi više puta sedmično i na taj način se vrši priprema za vanredno polaganje razredne nastave, navedeno je u saopštenju.

Prema riječima roditelja, ova vrsta podrške RE djeci je veoma važna, naročito onoj djeci koja planiraju da ostanu u Crnoj Gori, nastave sa školovanjem i u budućnosti se zaposle.

Pomoć pri realizaciji aktivnosti i logističku podršku pružaju socijalni radnici i romski asistenti zaposleni u Juventasu.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta Evropske komisije "Podrška dobrovoljnom povratku i integraciji raseljenih Roma sa područja Kampa Konik, faza II".

 

Portal Analitika