Crna hronika

Podignuta optužnica protiv 10 zatvorskih čuvara

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv 10 službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija zbog sumnje da su u januaru počinili krivična djela mučenje i nanošenje teških tjelesnih povredajedanaestorici osuđenika, rečeno je Pobjedi iz Vrhovnog državnog tužilaštva.
Podignuta optužnica protiv 10 zatvorskih čuvara
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tužalaštvu je zaštitnik ljudskih prava i sloboda u novembru dostavio mišljenje kojim je ustanovio da su zatvorenici sredinom januara bili pretučeni. To se desilo nakon što su osuđenici, kako je ombudsman naveo, na sportskom terenu zatvorskog dijela ZIKS-a tokom šetnje napali čuvare.

U tom obračunu povrijeđeno je pet čuvara od kojih jedan teško. Obezbjeđenje je savladalo zatvorenike, nakon čega su ih sproveli u disciplinsko odjeljenje, a potom, kako je utvrdio ombudsman, brutalno pretukli.

Zaštitnik Šućko Baković nakon deset mjeseci istrage utvrdio je da su u ovom slučaju službenici zlostavljali 13 zatvorenika, od kojih je, prema njegovim nalazima, troje mučeno. Istraga je toliko trajala jer je zaštitnik, kako je ranije saopšteno iz njegove kancelarije, detaljno pregledao čak 62 CD-a.

U Građanskoj alijansi smatraju da je nova uprava ZIKS-a dobro reagovala kada se taj incident dogodio u januaru, jer je odmah pozvala ombudsmana i tužilaštvo koje je angažovalo vještake medicinske struke. Milan Radović iz ove NVO kaže da je to dobra praksa koja do sada nije postojala kod ranije uprave.

„Pozdravljamo odluku Osnovnog državnog tužilaštva iako smo smatrali da je to trebalo mnogo prije da se desi“, kazao je Radović za Pobjedu.

Imajući u vidu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Milić/Nikezić protiv Crne Gore kada je, podsjeća on, kazano da nije sprovedena efikasna istraga, ovo je prilika da se pravosudni organi pokažu na djelu i poštuju preporuke da se moraju uvijek sprovesti efikasne i djelotvorne istrage.

„Mi smo, takođe, istražili ovaj incident i izjave osuđenika dostavili tužilaštvu. Svakako da ćemo nastaviti da pratimo dalje procesuiranje i suđenje. Ne treba zaboraviti da se suđenje osuđenim licima za napad privodi kraju, a da ćemo tek imati suđenje službenicima. To nije dobro i zbog toga je bila potrebna brza reakcija tužilaštva. Ohrabrujemo sve službenike da sarađuju tokom postupka kako bi se svi oni koji su kršili ljudska prava identifikovali i u skladu sa zakonom sankcionisali“, rekao je Radović.

Iako je podizanje optužnice dobra vijest, Akciji za ljudska prava, kako su kazali Pobjedi,. nije jasno zašto je tužilaštvo odlučilo da optuži službenika ZIKS-a tek u decembru kada je mučenje i zlostavljanje dokumentovano još u januaru nalazom vještaka medicinske struke prof. dr Dragane Čukić.

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija nije odgovoreno da li su suspendovani službenici protiv kojih je Osnovno tužilaštvo podiglo optužnicu.

Pobjeda

Portal Analitika