Politika

Lukšić napušta Vladu do kraja mjeseca?

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić napustiće tu funkciju do kraja ovog mjeseca, saznaje Pobjeda od više izvora iz vladajuće koalicije. Lukšić je tu odluku već saopštio najbližim saradnicima, a svoju namjeru o napuštanju Vlade ranije i premijeru Milu Đukanoviću.
Lukšić napušta Vladu do kraja mjeseca?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nagovještaj napuštanja funkcija u izvršnoj vlasti Lukšić je indirektno nagovijestio u intervjuu agenciji Mina početkom marta ove godine, kada je kazao da se neće kandidovati na partijske funkcije, bez obzira što je u tom periodu obavljao funkciju potpredsjednika DPS-a. To je bio signal distanciranja od dešavanja u partiji kojoj pripada.

O razlozima zbog kojih se Lukšić odlučio na napuštanje partijske funkcije špekulisalo se u javnosti, a najava napuštanja državne je samo logičan slijed događaja. Po jednim izvorima, razloge treba tražiti u Lukšićevoj rezignaciji i tihom nezadovoljstvu nakon što je Đukanović preuzeo kormilo Vlade. Prema drugim izvorima, vrh DPS-a nije blagonaklono gledao na Lukšićevo očijukanje i flertovanje sa Đukanovićevim suparnicima iz opozicionih partija i medija čiji vlasnici imaju otvorene ambicije - i vukli su poteze - u cilju da iz drugog plana kreiraju crnogorsku političku scenu.

Iako se u političkim krugovima špekulisalo da Lukšić napušta Vladu zbog prelaska na neku međunarodnu funkciju, izvori Pobjede tvrde da za sada još uvijek nema konkretnijih nagovještaja o nekom takvom scenariju. Kao potencijalne nove funkcije izvori bliski Lukšiću pominju funkcije u Svjetskoj banci i Ujedinjenim nacijama, ali i u razvojnom programu koji je predviđen za bivše evropske premijere.

Kada se pogledaju rezultati, Lukšić će ostati upamćen kao šef diplomatije za čijeg je mandata Crna Gora ostvarila jedan od svojih najvećih strateških državnih ciljeva - pozivnicu za članstvo u NATO. Crna Gora je u periodu dok je bio šef diplomatije otvorila i veliki broj poglavlja sa EU.

Opširnije čitajte u Pobjedi…  

Portal Analitika