Društvo

ĐUKANOVIĆ: Umjetnička djela svjedoče o postojanosti crnogorskog identiteta

Kultura je važan faktor međunarodne afirmacije države i presudan činilac očuvanja crnogorskog bića, kazao je premijer Milo Đukanović, navodeći da neprolazna djela umjetnika najbolje svjedoče o postojanosti identiteta Crne Gore.
ĐUKANOVIĆ: Umjetnička djela svjedoče o postojanosti crnogorskog identiteta
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je večeras na Cetinju otvorio izložbu Salon „Petar Lubarda“ i dodijelio nagradu “Petar Lubara” za ovu godinu, stvaraocu Filipu Jankoviću.

On je ocijenio da neprolazna djela umjetnika najbolje svjedoče o postojanosti crnogorskog identiteta i vrijednostima crnogorske kulture.

“Ona je važan faktor međunarodne afirmacije Crne Gore, i presudan činilac očuvanja crnogorskog bića. Crna Gora je velika, stalna i nedokučiva umjetnička inspiracija, a njena prijestonica Cetinje svojevrsna riznica crnogorske darovitosti i kreativne stvaralačke energije«, rekao je Đukanović.

Na Cetinju su, dodao je, temelji crnogorske državnosti i nasljeđe koje potvrđuje pripadnost evropskom civilizacijskom krugu, kao i crnogorski doprinos univerzalnim kulturnim vrijednostima.

»Crnogorski slikari u tome imaju posebno mjesto. Između njih i Crne Gore postoji neraskidiva nit. Njihova stvaralačka osobenost, ma koliko bila oblikovana složenim životnim iskustvom u drugim podnebljima, uvijek ostaje vezana za Cetinje i Crnu Goru, o čijoj izuzetnosti svjedoče svijetu svojim veličanstvenim slikarskim djelom«, kazao je premijer.

Prema njegovim riječima, selekcija ovogodišnjeg Salona, uz uvažavanje umjetničke slobode i raznolikosti umjetničkog izražavanja, prezentuje visoke domete u umjetnosti i kvalitetan je presjek aktuelne umjetničke scene.

Đukanović je rekao da Janković pripada generaciji crnogorskih slikara, koji su ostali vjerni tradicionalnim vrijednostima u umjetnosti.

»Janković je prisutan na crnogorskoj likovnoj sceni od sredine prošlog vijeka. Njegov bogati slikarski opus pripada antologijskim vrijednostima naše umjetnosti. Djela su mu u mnogim muzejskim i galerijskim kolekcijama u zemlji i u svijetu”, naveo je on.

Đukanović je kazao da je Janković, ostajući decenijama dosljedan svojoj estetici, dao izuzetan doprinos najvećim vrijednostima crnogorske savremene umjetnosti koju karakterišu izuzetne likovne individualnosti.

»Janković ima impozantnu slikarsku biografiju. Srećom po umjetnost on aktivno stvara i nakon skoro punih šest decenija. Slikarstvo laureata, kako ističu istoričari umjetnosti, pripada vrhovima savremene likovne scene, i zrači plemenitošću«, zaključio je on.

MINA

Portal Analitika