Region

Milanović se odriče mjesta premijera

Predsjednik SDP-a i koalicije "Hrvatska raste", Zoran Milanović, poslao je pismo lideru Mosta Božu Petrovu kako bi lijeva koalicije ostala u igri nakon što su HDZ i Most otpočeli pregovore o sastavljanju nove Vlade, javljaju hrvatski mediji.
Milanović se odriče mjesta premijera
Portal AnalitikaIzvor

Milanović je u pismu Petrovu naveo da se više ne insistira da on mora ostati premijer, nego da to može biti i neko drugi.

"Želimo još jednom da iskažemo naš stav da HDZ nije ispunio uslove koje je definisao MOST, odnosno da su odbili mogućnost tripartitne vlade, te da nijesu nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru. Naprotiv, čelnik HDZ-a je ostavio mogućnost da i on bude mandatar, što je u potpunoj suprotnosti sa svim javno iznesenim uslovima MOST-a", napisao je Milanović, prenosi HRT.

Kako navodi hrvatski Javni servis, u igri su tri opcije saradnje.

"Sve opcije saradnje temeljene su na usklađenim programskim načelima i reformama o kojima smo vodili razgovore te na prijedlogu učestvovanja naše Koalicije i MOST-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti s ciljem uspješnog sprovođenja programa", napisao je Milanović Petrovu.

Prva raspravljena opcija, kako je naveo, bazirana je na prijedlogu izbora mandatara, odnosno da premijer bude predsjednik SDP-a. MOST bi u tom slučaju predložio zamjenika premijera ili prvog potpredsjednika Vlade te kandidata za predsjednika Sabora. U strukturi Vlade MOST bi predložio ministre i ostale zvaničnike u nekoliko ministarstava koja su ključna za sprovođenje prioritetnih reformi.

"Naš je prijedlog bio da se oko svakog kadrovskog rješenja moraju saglasiti obje strane. Cijeli prijedlog ocijenjen je od kolega iz MOST-a kao izuzetno korektan, ali je izražena rezerva u odnosu na prijedlog mandatara, odnosno predsjednika Vlade", naveo je Milanović.

Druga raspravljena opcija saradnje temeljena je na stavu MOST-a, da nijesu spremni da daju podršku ni predsjedniku SDP-a, ni predsjedniku HDZ-a za predsjednika Vlade.

"Tim stavom je načelno definisano da u tom slučaju koalicija "Hrvatska raste" može predložiti kandidata za predsjednika Sabora, te istovremeno nestranačkog ili stranačkog kandidata za predsjednika Vlade. Naknadnom intervencijom MOST-a iskazana je i mogućnost da MOST predloži svog kandidata, što je ostavljeno za daljnje razgovore", pojasnio je Milanović.

Treća opcija o kojoj se raspravljalo je ideja oko ograničenog vremena trajanja dogovorene suradnje. Raspravljena je mogućnost da se mandat nove Vlade koalicije Hrvatska raste i MOST-a ograniči na dvije godine, kada bi se analizirali učinci Vlade i ispunjenje ciljeva.

"U slučaju uspješnog rada, mandat bi se nastavio do isteka četiri godine, u protivnom bi se išlo na izvanredne izbore", navodi se u Milanovićevom pismu.

Index.hr, hrt.hr

Portal Analitika