Abiznis

Usaglašavanje ugovora oko drugog bloka TE teče po planu

Radni tim, u čijem sastavu su predstavnici Vlade Crne Gore, Elektroprivrede i Rudnika uglja Pljevlja RUP, zadužen za implementaciju projekta Drugog bloka TE Pljevlja, je u cilju ubrzanja aktivnosti na realizaciji projekta odlučio da Ugovor o projektovanju i izgradnji podijeli na dva ugovora i to Ugovor o uslugama izrade Glavnog projekta (EWA - Early Works Agreement) i Ugovor o izgradnji (EPC ugovor), sopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore EPCG.
Usaglašavanje ugovora oko drugog bloka TE teče po planu
Portal AnalitikaIzvor

U EPCG-u su naglasili da se dinamika usaglašavanja svih elemenata sprovodi prema planu, imajući u vidu da su tehničko-tehnološki uslovi  uglavnom dogovoreni tako da će u nastavku razgovora fokus biti na finansijskim aspektima.

“Nakon intenzivnih i direktnih pregovora između Radnog tima crnogorske strane i češke kompanije Škode Praha, definisani su koncept i svi osnovni elementi ugovora o uslugama izrade Glavnog projekta (EWA)”, naveli su u EPCG-u.

Dodaje se da je odnosu na prvobitno dostavljene uslove česke kompanije, Radni tim u značajnoj mjeri unaprijedio pomenute uslove. 

“Uslov za potpisivanje ovog ugovora  je ratifikacija međunarodnog sporazuma sa Republikom Češkom. Vlada Crne Gore pripremila je takav nacrt  međudržavnog sporazuma o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture sa kojim je upoznata i Evropska komisija. Nakon usvajanja međudržavnog ugovora, Vlada ga dostavlja Skupštini Crne Gore na ratifikaciju”, pojašnjeno je iz EPCG.

Usaglašeni su osnovni principi (Term sheet) na bazi kojih će se u veoma kratkom  periodu uraditi i finalni Izvođački ugovor o izgradnji Drugog bloka TE Pljevlja (EPC) a u usaglašavanje će se uključiti i finansijska institucija koja izrazi spremnost da podrži projekat. 

“Pored toga uslov za potpisivanje ovog ugovora je i obezbjeđenje finansijske institucije koja trebalo da obezbijedi kreditna sredstva. U načelu je dogovoreno da se Projekat bloka II TE Pljevlja realizuje preko društva posebne namjene (SPV), što je dogovor Vlade i strateškog partnera A2A S.p.A”, istakli su u EPCG-u.  

Radni tim je pripremio i usaglasio nacrte svih ugovora koji prate SPV model i dostavio ih akcionarima i budućim partnerima u Projektu. 

“Novi blok TE Pljevlja će u potpunosti zadovoljavati sve evropske standarde, vezano za zaštitu životne sredine i omogućiti poštovanje svih graničnih vrijednosti emisija u skladu sa Direktivom 2010/75/EC. Vezano za projekat toplifikacije Pljevalja, ugovorom će biti predviđeno da novi blok TE Pljevlja bude toplotni izvor za potrebe sistema toplifikacije grada”, zaključuje se u saopštenju EPCG-a. (CdM)

Portal Analitika