Abiznis

Đukanović: Ovog mjeseca tender za brodogradilište

Vlada bi ovog mjeseca trebalo da raspiše tender za dodijelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, saopštio je premijer Milo Đukanović.
Đukanović: Ovog mjeseca tender za brodogradilište
Portal AnalitikaIzvor

"Mislim da lagano ulazimo u proceduru koja ima svoje predviđene rokove, ali svakako možemo govoriti da ćemo u prvim mjesecima naredne godine imati procedure koje će nam pomoći da odabremo partnera kojem ćemo dati koncesiju", kazao je Đukanović.

On je na sastanku Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG), odgovarajući na pitanje predstavnika Porto Montenegra, kazao da će se na taj način stvoriti uslovi i da se odabere partner koji će eventualno kupovinom imovine Brodogradilišta Bijela ući sa Vladom u partnerski odnos i početi projekat restrukturiranja tog kapaciteta, u cilju stvaranja uslova za kvalitetan remont jahti.

Predstavnik Porto Montenegra, Savo Đurović, rekao je da je ta kompanija jedan od zainteresovanih učesnika na tom tenderu.

Đukanović je saopštio da je Vlada neko ko savršeno razumije zainteresovanost Porto Montenegra i svih onih koji u sastavu svoje ponude imaju marinske kapacitete i koji su zainteresovani da brodovi ostaju ovdje što je moguće duže tokom godine.

"Da bi se to događalo moramo imati remontne kapacitete. Tako da je negdje kompatibilan dio naše ponude jahting turizma i transformacija aktuelnog Brodogradilišta u brodoremont ili remont jahti, sa tendencijom izgradnje jahti u narednom periodu", objasnio je Đukanović.

On smatra da je to odlična vijest za Porto Montenegro, Portonovi i Lušticu. "Mislim da smo se pametno opredijelli za tu opciju", zaključio je Đukanović.

Vlada je na sjednici prošle sedmice usvojila Predlog koncesionog akta za dodijelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području katastarske opštine Bijela. Koncesioni akt sadrži podatke i informacije vezane za davanje koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke, u skladu sa odredbama zakona o koncesijama i o lukama.

Koncesiono područje obuhvata prostor u ograđenenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108,29 hiljada metara kvadratnih. Polazeći od stanja postojećeg kapaciteta, kao i neophodnih ulaganja u razvoj Brodogradilišta biće potrebno investirati iznos ne manji od 20 miliona eura, za period od tri godine od stupanja na snagu ugovora o koncesiji.

Koncesija se daje na 30 godina. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika