Region

Makedonija legalizuje kanabis u medicinske svrhe

Makedonija će legalizovati upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, najavio je makedonski ministar za zdravstvo Nikola Todorov.
Makedonija legalizuje kanabis u medicinske svrhe
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je Ministarstvo zdravlja Makedonije u saradnji sa Agencijom za ljekove i medicinska sredstva pripremilo predlog izmjena i dopuna Zakona o kontroli opojnih droga i psihotropnih supstanci u pravcu legalne kontrolisane upotrebe proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe.

Prema tom predlogu, kanabis će moći da se proizvodi i koristi u medicinske svrhe u Makedoniji, a moći će da ga proizvode samo pravna lica.

Todorov je na konferenciji za novinare rekao da će predlog izmjena zakona o legalizaciji kanabisa za medicinske svrhe biti podnešen u vladinu proceduru i da će narednih dana biti organizovana još jedna javna rasprava kako bi se čuli dodatni predlozi i sugestije.

Donošenjem tog zakona, istakao je Todorov, Makedonija slijedi trend u Evropskoj uniji u kojoj je do oktobra 13 zemalja omogućilo upotrebu preparata na bazi konoplje u medicinske svrhe.

To su uradile Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Austrija, Portugal, Njemačka, Engleska, Slovenija i Hrvatska, naveo je Todorov.

(N1info)

Portal Analitika