Svijet

Merkel Kameronu: Tekovine EU su važnije od Londona

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se Njemačka neće odreći tekovina Evropske unije u pregovorima s Velikom Britanijom.
Merkel Kameronu: Tekovine EU su važnije od Londona
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zvanični London traži reforme kako bi Velika Britanija ostala članica Evropske unije.

"S jedne strane želimo da postignemo dogovor kako bi britanska vlada ostala u EU. Ali, s druge strane, ne želimo da dovodimo u pitanje suštinske tekovine evropske integracije", rekla je Angela Merkel u njemačkom parlamentu uoči sutrašnjeg samita EU na kojem će se raspravljati o zahtjevima Londona.

Njemačka kancelarka je naglasila se ne može pregovarati o "principu slobode kretanja i pravljenja razlike između građana unutar EU".

Britanski premijer Dejvid Kameron traži od ostalih evropskih lidera ustupke u reformama Unije kako bi Velika Britanija ostala njena članica. Referendum o članstvu Velike Britanije treba da se održi do kraja 2017. godine.

"Velika Britanija će iznijeti svoje zahtjeve i znamo da će biti veoma teško riješiti to pitanje", ocijenila je Angela Merkel i dodala da Njemačka želi da Velika Britanija ostane "aktivni član u jakoj EU" uz ocjenu da će "bez Londona EU izgubiti na težini".

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika