Abiznis

Đukanović na Savjetu stranih investitora: Kreiranje boljih uslova za poslovanje

Danas je u Podgorici održan redovni sastanak Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori, kome je, kao specijalan gost, prisustvovao predsjednik Vlade, Milo Đukanović. Sastanak je, za članove Savjeta, bio prilika da premijera upoznaju sa svojim viđenjem sadašnjeg poslovnog okruženja u Crnoj Gori i prijedlozima za njegovo poboljšanje u smislu transparentnosti, stabilnosti, efikasnosti i predvidljivosti.
Đukanović na Savjetu stranih investitora: Kreiranje boljih uslova za poslovanje
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je, sa druge strane, ovaj sastanak iskoristio da se informiše o očekivanjima članova Savjeta od Vlade, te dodatno intenzivira i unaprijedi komunikaciju sa vodećim predstavnicima crnogorske poslovne zajednice o oblastima njegovog potencijalnog uticaja na poboljšanje investicionog ambijenta u Crnoj Gori.

Predsjednik Savjeta Miroslav Hiršl se, u ime svih članova, zahvalio premijeru na prilici da se ova organizacija detaljnije upozna sa pomacima koje je Vlada ostvarila na putu implementacije preporuka Bijele knjige, a u cilju kreiranja boljih uslova za poslovanje stranih investitora u Crnoj Gori. On je takođe konstatovao da, iako je tokom 2015. godine dosta urađeno na poboljšanju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, pred Vladom i dalje stoje brojni izazovi koje je u narednom periodu potrebno savladati i otkloniti. U tom smislu,  Hiršl je istakao da je uvjeren da će dosadašnja saradnja između Vlade i stranih investitora biti snažnija i da će fokus budućih aktivnosti svakako biti dalje unapređenje poslovnog ambijenta u zemlji.

Zahvaljujući Đukanoviću i na spremnosti da pruži svoj puni doprinos otklanjanju i dalje prisutnih prepreka poslovanju u zemlji, Hiršl je izrazio očekivanje da će navedeni prioriteti Savjeta naći mjesto u planu rada Vlade za 2016. godinu, i da će se njihovoj realizaciji pristupiti sa pažnjom i posvećenošću. Hiršl je i za 2016. godinu premijeru stavio na raspolaganje iskustvo i znanje koje posjeduju kompanije članice Savjeta, u cilju nastavka otvorenog i detaljnog dijaloga između predstavnika Savjeta i Vlade na višem profesionalnom nivou, a kroz koji bi se zajednički došlo do kvalitetnih rješenja za najvažnija pitanja od značaja za ekonomski razvoj Crne Gore.

Zahvaljujući se Hiršlu i Savjetu na pozivu na ovakav skup, koji će svakako dodatno podstaći saradnju javnog i privatnog sektora, premijer se osvrnuo na aktivnosti koje su u proteklom periodu preduzete u cilju obezbjeđivanja stimulativnog okruženja za privlačenje stranih investicija. U tom smislu on je dao pregled najznačajnijih  inicijativa Vlade planiranih u cilju realizacije njenih ključnih prioriteta na putu stvaranja fleksibilnijih uslova poslovanja za strane investitore u Crnoj Gori.

Podsjećanja radi, Savjet stranih investitora u Crnoj Gori je osnovan 2009. godine kao nevladina i neprofitna organizacija. Savjet trenutno ima dvadeset osam članova, koji obezbjeđuju oko 7150 radnih mjesta u Crnoj Gori, uz godišnji promet od približno 900 miliona eura, što predstavlja oko 25% odsto procijenjenog BDP-a Crne Gore, sop[tili su organizatori.

 

Portal Analitika