Zanimljivosti

Poljski naučnici: Nacistički voz sa zlatom ne postoji

Nakon nekoliko mjeseci istrage poljski naučnici objavili su informaciju da najvjerovatnije ne postoji nacistički voz u kojem je sakriveno zlato.
Poljski naučnici: Nacistički voz sa zlatom ne postoji
Portal AnalitikaIzvor

Lovci na blago Piotr Koper i Andreas Richter prije nekoliko mjeseci javnosti su obznanili da su sigurni u postojanje voza u kojem su nacisti sakrili velike količine zlata. Istraživanja su trajala mjesecima, najnovije informacije govore da voz ne postoji.

"Nacistički voz sa zlatom ne postoji. Istraživanja koja smo sproveli ne dokazuju njegovo postojanje. Geomagnetne anomalije bile bi mnogo veće da tako nešto postoji", izjavio je profesor Janusz Madej, sa Rudarske akademije u poljskom gradu Wałbrzychu.

Na osnovu indicija pretpostavljalo se da je voz sakriven u željezničkom nasipu, na relaciji Wrocław-Wałbrzych.

Zanimljivo je da je Discovery Channel potpisao ugovor sa Rudarskom akademijom iz Poljske o istraživanju tzv. nacističkog voza.

Međutim, lovci na blago Piotr Koper i Andreas Richter ne odustaju, te ističu da voz postoji. Oni ističu da su nacisti nedaleko od grada Wałbrzycha u vozu sakrili velike količine zlata, nakita, oružja i dragocjenih umjetnina.

S druge strane poljski naučnici naglašavaju da poštuju rad amaterskih istraživača, ali da zvanična nauka nije potvrdila da voz postoji.

klix.ba

Portal Analitika