Svijet

Zvanična Moskva traži od Crne Gore referendum o ulasku u NATO

Moskva primjećuje da je crnogorskog društvo duboko podijeljeno po pitanju pridruživanja NATO-u i poziva na referendom o pridruživanju Sjevernoatlantskoj alijansi, kazala je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih posolova, Marija Zakarova na današnjem brifingu za medije.
Zvanična Moskva traži od Crne Gore referendum o ulasku u NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Situacija u Crnoj Gori je teška. Govorimo o unutrašnjoj političkoj krizi koju prate narodni protesti. Dakle, postoji duboka podjela crnogorskog društva, prije svega po pitanju članstva zemlje u NATO-u - prenosi agencija Tas njenu izjavu.

- Smatramo da ljudi u Crnoj Gori treba da izraze svoj stav o ovom pitanju na referendumu. To će biti manifestacija demokratije na koju se mi pozivamo - potcrtala je ona.

Agencija Tas podsjeća da su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a uputili zvaničnu pozivnicu Crnoj Gori da počne pregovore o pristupanju NATO-u tokom samita u Briselu početkom decemra. Očekuje se da će pregovori trajati godinu i po do dvije godine.

- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da integracija Crne Gore u NATO  nije direktno okrenuta protiv Rusije i da sa time nije povezana. Ruski zvaničnici u velikom broju su izrazili svoj stav da se protive ekspanziji NATO-a na Balkan - stoji u tekstu ruske novinske agencije.

Izvor: Tass.ru

Portal Analitika