Politika

Za sada ništa od anti-NATO koalicije

Projekat stvaranja anti-NATO koalicije, koji podrazumijeva formiranje čvršćeg institucionalnog saveza političkih partija i nevladinih organizacija, propao je nakon što inicijator - Demokratska narodna partija Milana Kneževića nije dobila podršku od Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije i dijela civilnog sektora koji se protivi učlanjenju Crne Gore u taj vojno-politički savez, saznaje Pobjeda.
Za sada ništa od anti-NATO koalicije
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je dodatno urušen i definitivno pokopan zbog loše organizacije, slabog odziva i retrogradnog javnog nastupa tokom anti-NATO protesta održanih u Podgorici prošle subote, 12. decembra.

Inicijativu za formiranje anti-NATO koalicije objelodanio je predsjednik DNP-a Milan Knežević na sastanku dijela lidera opozicije sa mitropolitom Amfilohijem, koji je održan početkom septembra mjeseca ove godine. Nakon što je ta ideja dodatno operacionalizovana u Moskvi na sastanku Kneževića sa predstavnicima ruske Dume, podgorički odbor DNP-a je zadužio svog predsjednika da - uz adekvatan akcioni plan - tu ideju i formalno pripremi i uputi prema svim zainteresovanim stranama. Akcioni plan sadrži niz mjera i aktivnosti sa namjerom da dovede do strateškog cilja - pritiska da se preobrati javno mnjenje i pridobije za opciju vojne neutralnosti Crne Gore, koju bi po prvobitnoj zamisli, osim Rusije, garantovala i - Alijansa. Tu inicijativu je podržala i sama Moskva kroz javno obraćanje potpredsjednika Dume Sergeja Željeznjaka.

Iako je Knežević dobio otvorenu podršku zvanične Moskve za svoj naum, od prvobitnog plana odustala je prva Nova srpska demokratija koja je - umjesto da se izjasni o formiranju anti-NATO koalicije - bez prethodnih konsultacija sa ostalim članicama DF-a, pozvala na protest sve političke partije i nevladine organizacije koje se protive članstvu Crne Gore u NATO. Uključujući i Demos i Demokrate, koje se nijesu programski izjasnile o tom pitanju.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika