Društvo

Završen Festival filma o ljudskim pravima

Premijerom filma "Saulov sin” i dodjelom nagrada za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam, Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatvorio je šesti Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj.
Završen Festival filma o ljudskim pravima
Portal AnalitikaIzvor

Izvršna direktorica CGO, Daliborka Uljarević, je kazala da je borba za ljudska prava univerzalna, da ona nema granice i da ne smije biti sklona kompromisima.

Ona je navela da je Festival uveličan svojim sada već klubom ljubitelja, podržavaoca, aktivista, boraca za ljudska prava, da nije tako veliki društveni prostor, ali je značajna misija u crnogorskom društvu.

„Uspjeli smo da ga učinimo prisutnim i vidljivim, da razdrmamo ksenofobične misli koristeći kulturni prostor filma kao moćnog edukatora, svjesni da bez stalnog učenja i raznih vidova razmjene iskustava nema napretka, znanja, zrelosti pojedinca i društva, osvajanja humanih vrijednosti i otvorenog srca“, dodala je Uljarević.

Ona je, kako su kazali u saopštenju CGO, dodijelila godišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam u dvije kategorije.

U kategoriji organizacija nagradu je dobio nedjeljnik “Monitor”.

Uljarević je, u obrazloženju, navela da je Monitor riječ koja personifikuje otpor ratu, stradanju i zloupotrebama osione i neodgovorne vlasti dinamične crnogorske istorije u posljednjih četvrt vijeka.

„Monitor je snažna crnogorska priča koja je crnogorsko društvo vodila u koncept slobode govora, boreći se za građanske i demokratske vrijednosti, protiv ksenofobije i nacionalizma, protiv korupcije i organizovanog kriminala, otvarajući velika, teška i nerijetko “zabranjena” pitanja, opominjući i neprijatno svjedočeći“, smatra ona.

Dodaje se da su nagrade u kategoriji pojedinaca dobili su Slaviša Knežević, Eldin Salemović i Predrag Karišik iz Bijelog polja.

Obrazlažući nagradu, Uljarević je rekla da je slučaj bjelopoljskih beba odraz surove realnosti, koja više od svih riječi pokazuje do koje tačke nebrige i neodgovornosti za građane i građanke su donosioci odluka doveli.

„A primjer očeva tih beba, koji su boreći se za uspostavljanje svima nama prijeko potrebne odgovornosti bili spremni i sebe dalje žrtvovati, jeste uzor kako svaki građanin i građanka Crne Gore mora da se bori za ljudska prava“, rekla je uLjarević

Ona je uručujući nagradu Kneževiću, Salemoviću i Karišiku apelovala da se prati njihova borbu dok pravda ne bude zadovoljena.

Iz CGO su ukazli da su godišnje nagrade postale jedno od obilježja Festivala, čiji je cilj da se doprinose prepoznavanju i osnaživanju onih koji sebe daju nesebično u naporima da učine crnogorsko društvo boljim i da se u njemu univerzalnost ljudskih prava ne dovodi u pitanje.

Izvor: Mina

Foto: cdm.me

Portal Analitika