NATO

Del Monako: Benefiti članstva u Alijansi brojni

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vićenco del Monako, u intervjuu za emisiju Izazov, kazao da su benefiti koje donosi članstvo u alijansi brojni i da će naša država, kada uđe u NATO, dobiti garanciju svoje nezavisnosti. Italija je odluku o članstvu donijela u Parlamentu, pitanje referenduma je unutrašnje pitanje svake države, kazao je Del Monako.
Del Monako: Benefiti članstva u Alijansi brojni
Portal AnalitikaIzvor

"Drugi decembar je bio veliki praznik, dan koji treba proslaviti. To je dan koji će biti upisan u novijoj istoriji Crne Gore kao jedan od najljepših. Nakon puno odricanja najzad se stiglo do nove stranice na kojoj smo mi i vi puno radili zajedno, rame uz rame. Želim da kažem da upućivanje pozivnice predstavlja jak signal da se reforme isplate. Učiniti određene žrtve za modernizaciju zemlje, usvojiti reforme, to na kraju postaju samo činjenice koje se cijene po onome što one jesu. Postignuti ciljevi, rezultati, ostvareni zadaci koje je NATO prepoznao", kazao je Del Monako.

Italijanski ambasador precizira da, jednom kad uđe u Atlantski savez, Crna Gora dobija, kao što je to bio slučaj sa njegovom zemljom, garancije svoje nezavisnosti, državnosti, i to jednom za svagda.

Na Crnoj Gori je da odluči da li će ići na referendum ili na ratifikaciju u Parlamentu, kaže italijanski ambasador.

"Italija je ratifikovala u Parlamentu. Ja osjećam da me u potpunosti predstavljaju poslanici koji su glasali 1949. Ne osjećam nedostatak demokratije jer je neko drugi dao svoj glas u moje ime. Jer oni su moji predstavnici", kaže Del Monako.

On napominje da je, u nekim drugim zemljama procedura išla putem referenduma.

"I to je legitimna opcija. U Italiji ne postoji referendumsko izjašnjavanje osim za specifične slučajeve koji se tiču ustavnih amandmana", kazao je Del Monako u intervjuu za emisiju Izazov.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika