Politika

Potpisan ugovor za nabavku AFIS-a; Konjević: Primjena sistema do kraja marta

Ugovor za nabavku AFIS sistema koji omogućava bezbjednost dokumenta, potpisan je danas, a prema riječima minstra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, sistem će vjerovatno do kraja marta naredne godine biti implementiran.
Potpisan ugovor za nabavku AFIS-a; Konjević: Primjena sistema do kraja marta
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo untrašnjih poslova (MUP) će, primjenom AFIS sistema provjeravati bazu izdatih ličnih karata kako bi utvrdio da li na osnovu otisaka prstiju ima duplikata ili lažnih identiteta.

Ugovor sa francuskom kompanijom Safran se, kako prenosi Televizija Vijesti, tiče nabavke haradvera i licenci za softer za civilni i policijski AFIS sistem, čija je vrijednost nešto manja od dva miliona eura.

Nabavkom civilnog AFIS-a biće ispunjeni tehnički uslovi za primjenu novih izbornih pravila.

Konjević je pojasnio da se u civilnoj komponenti AFIS-a može provjeriti da li eventualno postoje lica koja sa jednim identitetom, ima više lažnih identiteta kroz više ličnih karata.

"Imajući u vidu aktuelni politički trenutak sada je za naše javno mnjenje najinteresantnija činjenica da će postojati mogućnost da se kroz ovaj softverski sistem provjeri da li u postupanju MUP-a u trenutnim bazama ličnih karata postoji više izdatih ličnih karata za jedno lice odnosno za jedan identitet", rekao je Konjević.

On je pojasnio da civilni AFIS nije vezan za izborni proces, već za bezbjednost dokumenta.

"Ako su vam dokumenta bezbjedna onda indirektno utiču na kvalitet biračkog spiska", poručio je Konjević.

On je kazao da vjeruje da ni do sada takvih stvari nije bilo, jer bi to, prema njegovim riječima, bila ozbiljna zloupotreba službenih ovlašćenja što je krivično djelo. "Ali smo se opredijelili da crnogorsko Ministarstvo ima i tu softversku komponentu kako bi, ne zbog ovih izbora nego dominantno zbog bezbjednosti naših dokumenta imali to u narednom periodu".

"Vjerujem da će taj sistem do kraja marta naredne godine biti implementiran", dodao je Konjević.

Predstavnik Safar internationala, Olivije Lafaj, je kazao da ta kompanija snadbijeva oka 60 odsto svjetskog tržišta AFIS sistemom.

"Naš cilj je da se borimo protiv samo jednog neprijatelja - kriminala i da omogućimo ljudima da žive mirno", naveo je Lafaj.

Izvor: Mina

Foto: cdm.me

Portal Analitika