Crna hronika

Uhapšeni Budvani: Na ulici ostavili tri zolje i šest ručnih bombi

Službenici Uprave policije identifikovali su i juče uhapsili Ninoslava Radonjića (22), Nemanju Radonjića (21) i Stefana Kostovića (20) iz Budve, zbog sumnje da su na ulici u Rafailovićima ostavili tri zolje i šest ručnih bombi.
Uhapšeni Budvani: Na ulici ostavili tri zolje i šest ručnih bombi
Portal AnalitikaIzvor

Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Miloš Sekulić (20) iz Budve, koji se trenutno ne nalazi u Crnoj Gori.

"Sumnja se da su se ova četiri lica 26. septembra tri ujutru do naselja Rafailovići dovezla vozilom iz kojeg je Ninoslav Radonjić (22,) nakon što su se parkirali, iznio šest ručnih bombi M 52 a potom i tri ručna raketna bacača M-80 cal. 64 mm, tzv. zolje, koje je ostavio na ulici, uz betonski zid", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Građani su pronašli oružje i eksplozivna sredstva i obavijestili policiju.

Policijski službenici su došli na lice mjesta koje je potom obezbijeđeno i sa kojeg su izuzete bombe i zolje koje su zatim upućene u Forenčki centar radi vještačenja.

Službenici CB Budva su preduzeli mjere i radnje kako bi utvrdili ko je ostavio ovo oružje i eksplozivna sredstva na javnoj površini, a ove aktivnosti su dovele do identifikovanja osumnjičenih lica.

"Tri lica lišena slobode su, uz krivičnu prijavu, privedena nadležnom zamjeniku Osnovnog državnog tužioca u Kotoru, zbog osnova sumnje da su počinila krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija., dok se četvrto lice potražuje.

Dobrovoljno predati oružje

Iz policije pozivaju građane da ne odbacuju i ne odlažu oružje, eksplozivna sredstva i druge eksplozivne materije na javnim površinama jer time ugrožavaju svoj kao i živote i sigurnost drugih građana, već da ukoliko žele da se oslobode navedenog dobrovoljno predaju oružje, eksplozivna sredstva i materije bez zakonskih konsekvenci. 

"Podsjećamo da Zakon o oružju, koji je stupio na snagu 19. marta propisuje obavezu građanima da policiji predaju oružje koje imaju u nelegalnom posjedu, a ukoliko to dobrovoljno učine za to neće snositi nikakve zakonske posljedice. Ukoliko policija u toku svojih aktivnosti pronađe nelegalno oružje, građanin tada ne može iskoristiti benefite ovog zakonskog rješenja, već će protiv njega biti podnijeta krivična prijava za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija za koje je inače zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, a za neke teže oblike čak osam godina", navodi se u saopštenju.

U cilju pune implementacije Zakona o oružju, MUP, UNDP, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i CDT, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke, pokrenuli su u junu kampanju „Poštuj život, vrati oružje“. Osim prikupljanja nelegalnog oružja cilj kampanje je i podizanje svijesti građana o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja kao i njihovo upoznavanje sa zakonskim odredbama.

Od početka primjene Zakona do 1. decembra ove godine, građani su vratili 501 komad oružja – pištolja i pušaka, 118 minsko – eksplozivnih sredstava, 8.471 komad municije i 257 djelova oružja.

Procedura za vraćanje oružja je jednostavna – u tri koraka – pozovi, prijavi i predaj oružje. Naime, građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da preuzmu oružje.

Važno je istaći da građani oružje, radi svoje i tuđe bezbjednosti, ne donose sami.

Portal Analitika