Svijet

MERKEL: Multikulturalizam je prevara

Multikulturalizam vodi paralelnim društvima i stoga ostaje "životna laž" ili prevara, kazala je Angela Merkel u jučerašnjem govoru na stranačkoj konvenciji svoje Kršćansko-demokratske unije.
MERKEL: Multikulturalizam je prevara
Portal AnalitikaIzvor

Tokom obraćanja zaradila ovacije zbog politike prema izbjeglicama, iako je pritom iznenadila dio pobornika.

Dijelu javnosti može se činiti da je riječ o izjavi nekarakterističnoj za Merkel, ali ona je samo ponovila stav iz 2010. godine kada je multikulturalizam nazvala "potpunim neuspjehom".

- Naravno, postoji sklonost da se kaže: Hajde da usvojiti koncept multikulturalnosti i živimo srećno jedni pored drugih i budemo srećni što živimo jedni s drugima. Ali taj koncept je propao, on je propao u potpunosti - riječi su Merkel od prije pet godina.

Njeno ponavljanje ovog stava bilo je usmjereno na dio članova stranke koji su sve zabrinutiji zbog konstantnog priliva izbjeglica, ocjenjuje Vašington post.

Merkel je, nakon ponovnog odbacivanja multikulturalizma, naglasila da se pridošlice treba asimilirati kako bi prihvatili njemačke vrijednosti i poštovali njemačke zakone. Ona je kroz ranije izjave pojasnila da on za nju pretpostavlja stvaranje izolovanih društava unutar Njemačke i, na kraju, neuspjeh u integraciji imigranata. Njena službena politika bi trebalo da spriječi stvaranje predgrađa u kojima su imigranti izolovani od ostatka društva, kao što je to slučaj u djelovima Pariza ili belgijskoj opštini Molenbek.

Izvor: Index.hr

Foto: ibtimes.co.uk

Portal Analitika