Zanimljivosti

Svake godine od srčanog udara od petardi ugine 5.000 ljubimaca

Petarde mogu da prestraše i ozbiljno povrijede životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija.
Svake godine od srčanog udara od petardi ugine 5.000 ljubimaca
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kao i proteklih, obilježavanje dočeka Nove godine ne može proći bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih ni većina građana koji žele mir i sigurnost za sebe i članove svoje porodice.

Kako se navodi na portalu jutarnji.hr, svake godine u “ludovanju” sa petardama povrijedi se na desetine ljudi, od čega polovina bude teže povrijeđena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavjesnom i neispravnom rukovanju petardama ugrožena su i djeca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, djelova šake, povreda lica i opekotina.

Ni životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povrijeđene. Osim opasnosti od povrjeđivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta, pokušavajući da se zaštitite od buke nastale eksplozijama.

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vrijeme Nove godine bacanje petardi, a kazne za prekršitelje iznose od 25 do 500 eura. U Torinu je ta zabrana donešena prije svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke. Naime, oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

Izvor i foto: zivotinje.rs

Portal Analitika