NATO

RADIĆ: NATO zaštita od terorizma

Terorizam je ozbiljna prijetnja koja zaokuplja svjetsku, ali i javnost na Balkanu, gdje se ne isključuje mogućnost djelovanja određenih terorističkih grupa u narednim mjesecima i godinama, poručio je vojni analitičar Aleksandar Radić, na javnoj tribini “NATO članstvo i opasnost od terorizma”, navodeći da u takvom ambijentu Crna Gora treba da sagleda što može dobiti, a što ne saradnjom sa NATO Alijansom.
RADIĆ: NATO zaštita od terorizma
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na tribini koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT) danas u Bijelom Polju, govorili su i pukovnik Anton Tunja iz Slovenije i kapetan Todor Goranović iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Radić je ocijenio da su sve zemlje koje su protiv terorizma potencijalna meta terorista.

“U takvom ambijentu NATO može biti samo od koristi, jer su povjerenje i razmjena podataka unutar takve organizacije veoma važni. Jer, Crna Gora kao ni druge zemlje Zapadnog Balkana, ne može imati dovoljne obavještajne resurse koji bi joj omogućili praćenje situacije na Bliskom i Srednjem istoku.  Za tako nešto potrebna su znatna finansijska sredstva uz angažovanje velikog broja kvalitetnih kadrova”, kazao je Radić poručivši da se takve i druge informacije mogu dobiti unutar NATO alijanse.

Pukovnik Anton Tunja iznio je iskustva Slovenijne nakon ulaska u NATO u kontekstu eventualnih prijetnji od terorističkih organizacija.

On je istakao da je Institut za ekonomiju i mir te zemlje na osnovu ozbiljnih istraživanja  ustanovio  da se Slovenija nalazi na 124, posljednjem mjestu liste ugroženih zemalja od  strane terorista. “Što znači da učlanjenje u NATO nije donijelo dodatni rizik od terorizma”, zaključio je Tunja.

U Sloveniji se na borbu protiv terorizma gleda kao zbir političkih, finansijskih, zakonodavnih, policijskih, vojnih i administrativnih područja, međunarodnih i  unutrašnjih organizacija i država, saopštio je Tunja.

Prema njegovom mišljenju, u takvoj atmosferi, u Sloveniji je presudna za odluku za učlanjenje Alijansu bila razmjena obavještajnih podataka. “Učlanjenjem u NATO Crnoj Gori će biti na raspolaganju obavještajni podaci iz pomenutog sistema”, poručio je Tunja.

Analizirajući potencijalne opasnosti od terorizma za Crnu Goru  kapetan Todor Goranović istakao je da je u posljednje vrijeme primjećen povišen stepen radikalizacije na Balkanu. Razloge, po njegovoj ocjeni, možemo pronaći u kompleksnoj političkoj, socio-ekonomskoj, bezbjednosnoj situaciji na sjeveru Afrike i Bliskom istoku.

Goranović ocjenjuje da rizici mogu stići na razne načine od pojedinaca, grupa, te globalizacije samog džihada, borbe za političku agendu za koju se bori Islamska država.

On smatra da je povoljna okolnost po Crnu Goru ta što je broj radikalizovanih elemenata mali u odnosu na sveukupnu muslimansku populaciju, te što takva ideologija nije ni ukorijenjena na ovom podneblju.

Na početku panel diskusije prikazan je dokumentarni film na temu „NATO članstvo i opasnosti od terorizma“.

RTCG

Portal Analitika