Društvo

Promocija "Istorije Crne Gore" Živka Andrijaševića u podgoričkoj biblioteci

"Istorija Crne Gore" čiji je autor Živko Andrijašević biće sjutra promovisana u Kosoj sali Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" od 19 sati, u okviru programa Decembarske umjetničke scene - DEUS 2015.
Promocija "Istorije Crne Gore" Živka Andrijaševića u podgoričkoj biblioteci
Portal AnalitikaIzvor

Osim autora, o ovoj knjizi govoriće još Boro Krivokapić, dr Dragutin Papović  dr Ivan Vuković.

Prof. dr Živko Andrijašević od nedavno je prorektor Univerziteta Crne Gore, a ujedno je predśednik Savjeta za visoko obrazovanje. Autor je više od 150 naučnih radova - monografija, članaka, zbornika dokumenata, priloga. Kako se navodi u njegovoj biografiji, knjigama "Crnogorske teme" i "Nacija s greškom" otpočeo je izučavanje istorije ideja i mentaliteta u političkom životu Crne Gore, dok je knjigom "Nacrt za ideologiju jedne vlasti" među prvima u crnogorskoj istoriografiji ukazao na upotrebu medija u novijoj političkoj istoriji.

- Knjigom "Crnogorska crkva 1852-1918" konačno je, na osnovu relevantnih istorijskih izvora, u istorijskoj nauci razriješio kontroverzno pitanje o položaju i karakteru pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zbog svoje istraživačke utemeljenosti i naučne vrijednosti, knjiga o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi prevedena je na ruski jezik i objavljena u Moskvi. Kao koautor potpisuje i "Istoriju Crne Gore od najranijih vremena do 2003. godine" koja je prevedena na engleski, ruski i francuski jezik. Značajno je i njegovo koautorsko djelo "Crna Gora i velike sile", koja predstavlja izuzetan prilog izučavanju diplomatske istorije Crne Gore. Njegovi radovi su objavljivani u prestižnim istorijskim časopisima u zemlji i inostranstvu. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih naučnih skupova, seminara istraživačkih projekata. Član je međunarodne redakcije časopisa "Radovi" Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zavoda za hrvatsku povijest iz Zagreba - stoji se u najavi ovog događaja.

Portal Analitika