Svijet

Pariz: Uhapšene još tri osobe osumnjičene za terorističke napade

Francuska policija uhapsila je danas na širem području Pariza 29-godišnjeg muškarca u sklopu istrage terorističkih napada u kojima su pripadnici Islamske države 13. novembra u Parizu ubili 130 ljudi.
Pariz: Uhapšene još tri osobe osumnjičene za terorističke napade
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Policija je, takođe, uhapsila dvije osobe na sjeveru Francuske za koje se sumnja da su dostavljale oružje jednom od učesnika napada u januaru. Oni su prebačeni na saslušanje.

Dvojica muškaraca koji se trenutno nalaze u pritvoru, sumnjiče se da su obezbijedili smještaj za Abdelhamida Abauda, osumnjičenog organizatora pariskih napada, a koji je ubijen u policijskoj akciji na sjeveru Pariza pet dana poslije napada.

U Belgiji, gdje se smatra da je napad organizovan, istovremeno je uhapšeno osam ljudi, dok je u Turskoj jedan muškarac uhapšen pod sumnjom da je prije napada obišao koncertnu dvoranu, barove i restorane koji su kasnije izabrani kao mete napada.

Istragu terorističkih napada u Parizu nadgleda čak šest sudija specijalizovanih za anti-terorističke slučajeve, što je broj bez presedana u Francuskoj.

Od ukupno devet napadača, trojica, međutim, još nisu ni identifikovana, uključujući dvojicu od trojice bombaša-samoubica koji su se raznijeli ispred stadiona "Stad de Frans" i koji su, kako izgleda, koristili lažne pasoše da bi došli u Evropu.

Od terorističkog napada na Pariz, širom Francuske izvršeno je oko 2.700 racija, u kojima je 360 ljudi privedeno ili stavljeno u kućni pritvor, prenijela je agencija AFP.

Portal Analitika