Protokol

Pejanović – Đurišić u Sloveniji: Priključenje NATO-u najbolja garancija mira

U okviru zvanične posjete Ministarstvu odbrane Slovenije, ministar odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić se sastala sa ministrom odbrane Republike Slovenije Andrejom Katič, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Pejanović – Đurišić u Sloveniji: Priključenje NATO-u najbolja garancija mira
Portal AnalitikaIzvor

- Uvažavajući svu podršku koju Slovenija kontinuirano pruža Crnoj Gori u ispunjavanju evroatlantskih obaveza i naporima da postane kolektivni dio bezbjednosti, ministar Pejanović-Đurišić je posebno ukazala na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Sjevernoatlantskoj Alijansi, kao najbolje garancije mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Ona je iskazala uvjerenje da će Slovenija i u periodu koji predstoji, prenošenjem svojih iskustava i dobre prakse, još intenzivnije podržati Crnu Goru u ostvarivanju krajnjeg cilja – punopravnog članstva u NATO – stoji u saopštenju.

Ministar Katič je, kako se navodi, čestitala Crnoj Gori dobijanje poziva za članstvo u NATO, kao potvrdu  njenih uspjeha u reformama na svim područjima.

- Posebno je izrazila zadovoljstvo sadržajnom bilateralnom saradnjom, koja se konstantno unaprjeđuje kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i u okviru regionalnih inicijativa. Ministar Katič je obećala punu podršku Slovenije i u narednom periodu, kako bi Crna Gora odgovorila na pravi način obavezama koje je očekuju u okviru naredne faze predpristupnih pregovora do punopravnog članstva u Alijansi. Pejanović-Đurišić razgovarala je i sa načelnikom Generalštaba Vojske Slovenije, general-majorom Andrejem Ostermanom. Tom prilikom posebno su istakli izuzetnu saradnju u domenu zajedničke obuke planinskih  i specijalnih jedinica, kao i odličnu saradnju mornarica dvije vojske – stoji u saopštenju.milicaslo2

Ministar Pejanović Đurišić se sastala i sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, kojom prilikom je istaknuta dobra saradnja dvije države u sektoru odbrane. Ministar je istakla važnost posvećenosti članica NATO politici „otvorenih vrata“, što će dodatno unaprijediti bezbjednost u regionu u svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova i prijetnji. Predsjednik Pahor naglasio je važnost reformi koje Crna Gora sprovodi, ističući da je Crna Gora zasluženo dobila pozivnicu za punopravno članstvo u Alijansi.

U okviru posjete Republici Sloveniji, ministar Pejanović-Đurišić će održati i predavanje na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani na temu “Progres Crne Gore u evroatlantskim integracijama”.

U sastavu crnogorske delegacije bili su i dr Miomir Mugoša, ambasador Crne Gore u Sloveniji, dr Ivan Mašulović, generalni direktor za politiku odbrane, pukovnik Rajko Pešić, zamjenik načelnika Generalštaba VCG, mr Sanela Đozgić, šef Kabineta ministra i Sandra Drecun, savjetnik u Direkciji za međunarodnu saradnju.

Portal Analitika