Društvo

Projekat LAMS najbolji ICT projekat u 2015. godini

Fakultet za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran dobitnik je glavne nagrade DISKOBOLOS 2015 za projekat LAMS - Izgradnja mjerne stanice za mjerenje atmosferskih pražnjenja na planini Lovćen. Projekat LAMS realizuje se uz podršku Ministarstva nauke, i predstavlja jedan od osam projekata koje ovaj resor finansira grantovima iz projekta INVO - Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost.
Projekat LAMS najbolji ICT projekat u 2015. godini
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nagrada DISKOBOLOS je najviše internacionalno priznanje u Srbiji koje se dodjeljuje za najbolja ICT rješenja, a koju organizuje JISA - Jedinstveni informatički savez Srbije.

„JISA kao krovna strukovna organizacija Srbije u saradnji sa Evropskim savjetom za informatiku  (CEPIS), Evropskom privrednom komorom  (EEIG), informatičkim asocijacijama 15 evropskih zemalja, brojnim ICT kompanijama, predstavnicima Vlade Srbije, informatičkih asocijacija i univerziteta Srbije, već 20 godina uspješno formira specijalni žiri koji učestvuje u iznalaženju najboljih rešenja za najviše internacionalno ICT priznanje “DISKOBOLOS”“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Članove žirija činili su stručnjaci iz regiona i svijeta. Byron Nicolaides, koji je ujedno i predsjednik CEPIS-a (Evropski savjet za informatiku) je bio predsjednik žirija. Internacionalni žiri koji je bio sastavljen od eksperata iz 17 evropskih zemalja i 20 domaćih predstavnika ICT profesije iz državnih organa, univerziteta, privrednih komora i informatičkih asocijacija Srbije, izabrao je ovogodišnje pobednike.

Događaju su prisustvovali mnogi ICT stručnjaci iz regiona i šire koji je bio medijski propraćen, a takođe je bilo moguće kompletnu ceremoniju pratiti putem livestream-a.

„S obzirom da njeguje tradiciju dodjele nagrada DISKOBOLOS već više od 20 godina, ova manifestacija se tokom godina nametnula kao svojevrsna revija najznačajnijih informatičkih dostignuća mnogih međunarodnih stvaraoca. Predstavnici organizatora JISA istakli su da je broj prijavljenih kandidata za nagradu Diskobolos ove godine premašio sve ranije rekorde i da se najveći broj rješenja prijavio u oblasti obrazovanja. To je bio razlog da su uvodnom ceremonijom prvo bili nagrađeni nastavnici osnovnih škola za najbolje rezultate sprovođenja ECDL“, kaže se u saopštenju Ministarstva nauke.

Projekat LAMS je ušao u uži izbor za oblast Projektovanje zajedno sa još šest drugih projekata:

1. Digital Logic, Požarevac – NFC 2DQR BARCODE READER

2. Zaštitnik građana – Ombudsman – praćenje efikasnosti rada zaposlenih

3. Protent, Obrenovac – Enterijer 3D

4. Infodata GROUP, Leskovac – PWC Programming Without Coding

5. Fakultet za informacione tehnologije Podgorica – IS mjerenja struje groma

6. GEO plus, Sombor – Katastarski planovi za GPS

7. RB „Kolubara“ d.o.o, Lazarevac - PRDOKRB

Projekat LAMS proglašen je za najbolji među navedenim i Fakultet za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran dobio je glavnu nagradu.Nagradu je primio dekan Fakulteta za informacione tehnologije doc. dr Adis Balota, koji je ujedno i Rukovodilac projekta LAMS. Nagrada je uručena na svečanoj ceremoniju u Skupštini grada Beograda. Nagrada Diskobolos je od velike važnosti za FIT s obzirom na njenu reputaciju i internacionalni karakter, a takođe je i potvrda dobrog rada, posvećenosti istraživača i kvaliteta samog projekta.

Portal Analitika