Svijet

Rusi neprikosnoveni trgovci oružjem

Najveći proizvođači oružja u svijetu prošle godine ostvarili su 401 milijardu dolara profita, što je 100 puta više od godišnjeg budžeta UN za mirovne operacije.
Rusi neprikosnoveni trgovci oružjem
Portal AnalitikaIzvor

Prema izveštaju Međunarodnog istraživačkog instituta za mir (SIPRI) u Stokholmu u 2014. godini prvih 100 proizvođača oružja zabilježilo je umjeren pad u trgovini vojnim uslugama i oružjem za 1,5 odsto, mada je Rusija zabilježila skok od čak skoro 50 odsto.

Prema objavljenom izvještaju, SIPRI je naveo da su kompanije za proizvodnju oružja u SAD i Zapadnoj Evropi, koje pokrivaju 80 odsto tržišta, imale za 3,2 odsto manju prodaju nego 2013. godine. Tri zapadne kompanije napuštile su grupu prvih 100.

Istovremeno, 36 kompanija na listi SIPRI-ja, koje nisu iz SAD i Zapadne Evrope, zabilježile su porast u trgovini za 25 odsto, pri čemu je ruska vojna industrija zabilježila porast od skoro 50 odsto.

Na listi SIPRI-ja nalazi 19 proizvođača iz Rusije i njihove filijale.

Najveći dio te proizvodnje namjenjen je za vojne snage Rusije, ali te kompanije imaju i klijente u ostalim djelovima svijeta, uključujući Indiju i Kinu, rivale u trci za naoružanje.

Američka kompanija Lokid Martin i dalje je prva na listi, gdje se nalazi od 2009. godine.

Kompanije iz Brazila, Indije, Južne Koreje i Turske bilježe rast u trgovini za 5,1 odsto, dodaje SIPRI.

B92

Portal Analitika