NATO

Đukanović: Odnosi Crne Gore sa Rusijom vratiće se u normalu

Težnja Crne Gore da uđe u NATO izazvala je krajnje negativnu reakciju Rusije. Premijer Milo Đukanović očekuje da će se odnosi Crne Gore i Rusije vratiti u normalu. Poziv u NATO Crna Gora je proglasila za svoj strateški cilj. Pozivnica je dobijena, a premijer ističe da je to priznanje za reforme koje sprovodimo.
Đukanović: Odnosi Crne Gore sa Rusijom vratiće se u normalu
Portal AnalitikaIzvor

"Takođe, važan korak ka učvršćivanju regionalne, ali i evropske i globalne stabilnosti. To će ubrzati i put Crne Gore ka članstvu u EU. Ovih dana očekujemo formalno upućivanje poziva i otpočinjanje procedure pristupnih razgovora za članstvo. Nakon što uskoro bude potpisan protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu, slijedi period ratifikacije u zemljama članicama, po njihovim nacionalnim procedurama. Za to vrijeme, do punopravnog članstva, Crna Gora će učestvovati u statusu posmatrača u svim aktivnostima Alijanse, bez prava glasa", kazao je Đukanović u intervjuu ruskom Komersantu.

On je kazao da rezultati svih anketa pokazuju da kontinuirano i vidno raste podrška članstvu u NATO.

"Dvoje od troje građana Crne Gore uvjereno je da će naša zemlja postati članica. To uvjerenje je stabilno, u dugom periodu. Samo od marta do novembra 2015. godine broj građana koji bi na referendumu glasali da Crna Gora postane članica prema jednom od posljednjih istraživanja uvećan je za jednu trećinu, odnosno za 55 hiljada. Istovremeno, broj onih koji bi glasali protiv NATO, opao je za oko 82 hiljade. U martu ove godine članstvo u NATO podržavalo je 165 hiljada građana, u avgustu je ta brojka narasla na 190 hiljada, a u novembru na više od 220 hiljada", navodi Đukanović.

Otkriva da li je Crna Gora uspjela da tokom kampanje odgovori na glavno pitanje: zašto joj treba članstvo u NATO.

"Trend rasta podrške članstvu potvrđuje da jesmo. Ili, tačnije, da smo na dobrom putu. Zaista, brojni su argumenti u korist priključenja Alijansi. Gotovo da nema nijednog valjanog argumenta protiv. Ako se izuzmu emocije, ili tradicija, što se potencira kod dijela naše populacije, ali i izvan Crne Gore. Međutim, u politici emocije nijesu najbolji saveznik, a i tradicija, da bi nalagala nekritički slijed, morala bi ubjedljivije svjedočiti o ispravnosti nego što je to slučaj sa Crnom Gorom i Balkanom u cjelini. Ovdje se ipak radi o budućnosti, a ne o prošlosti", kazao je Đukanović.

Težnja Crne Gore da uđe u NATO izazvala je krajnje negativnu reakciju Rusije.

"Praktično od prvog dana nezavisnosti Crne Gore u Moskvi su odlično znali za taj naš cilj. Kao što smo mi znali i znamo da se Rusija principijelno protivi širenju NATO. Da je proces učlanjenja Crne Gore u NATO krenuo prije nekoliko godina, siguran sam da ne bismo imali reakcije iz Moskve kakve imamo danas. O čemu to govori? Nažalost, došlo je do pogoršanja odnosa između Rusije i Alijanse. I Rusije i EU. To se najslikovitije danas prelama preko crnogorsko-ruskih odnosa. Međutim, ja vjerujem da neće dugo vremena proći, i da će se naši odnosi vratiti u normalu", nada se Đukanović.

Premijerove izjave o ulozi Rusije u nedavnim protestima u Podgorici, u Moskvi su prihvatili dosta negativno. Đukanović objašnjava šta je imao u vidu.

"Samo to što se vidi golim okom. I to svakodnevno. Stalnu podršku crnogorskoj opoziciji dijela ruskih državnih medija, nekih političara, poslanika, raznih instituta koji se ovdje javno hvale svojom povezanošću sa Kremljom, što nikada niko nije demantovao. Neskrivenu podršku protestima koji su usmjereni na destabilizovanje legalnih institucija države, i na svrgavanje demokratski izabrane vlasti na revolucionaran način. Iz mnogo razloga, Rusija je posljednja zemlja od koje je Crna Gora tako nešto očekivala", ocijenio je premijer.

Pošto se odnosi Rusije i NATO danas nalaze na niskom nivou, ulazak Crne Gore se u Moskvi shvata kao antiruski korak. Đukanović smatra da to nije tačno.

"Naše članstvo u NATO nije usmjereno protiv bilo koga, dakle ni protiv Rusije. Mi nemamo nijedan razlog da ne sačuvamo istorijski bliske odnose s Moskvom. Zar zaista neko misli da Rusija nema prijatelja u NATO? Namjerno ne želim da nabrajam koje su to zemlje, kako se možda nepomenute ne bi osjetile zapostavljenim. Pravo pitanje nije zašto Crna Gora u NATO. Već zašto bi to uopšte smetalo Rusiji, ili bilo kome sjutra kad Crna Gora bude u NATO? I zašto bi bilo kojoj drugoj zemlji, a posebno istorijski gledano prijateljskoj, smetala naša ambicija da slobodno izaberemo put u budućnost?", pitao je premijer.

Otkriva i da li će se za ruske turiste, kojih u Crnoj Gori godišnje ima po nekoliko stotina hiljada, promijeniti uslovi, te da li će naša zemlja uvesti vize Rusima.

"Jedan od razloga što idemo u NATO je, da ponovim, veća stabilnost ne samo za građane Crne Gore, već i za strane investitore i turiste. Dakle, naš je cilj da i ruskih turista bude još više. Uostalom, smeta li ruskim turistima da odlaze u natovske zemlje kao što su Španija, Italija, Francuska, Grčka,.. Albanija, koja je u našem susjedstvu u međuvremenu je postala članica NATO, i ruski turisti su nastavili tamo da dolaze bez vize. Zašto bi bilo drugačije u Crnoj Gori? Dobro znaju ruski građani da na osnovu imovine u našoj zemlji imaju pravo da regulišu privremeni boravak. Takođe dobro znaju da stranci kod nas imaju pravo kupovine zemlje, i da je Crna Gora za Ruse privlačna destinacija ne samo zbog istorijskih veza", kazao je Đukanović.

Otkriva da mu smetaju kritičke publikacije u ruskim medijima i izjave ruskih političara o Crnoj Gori i o njemu lično.

"Utoliko prije što su neutemeljene, i proizvoljne. Ne bi govorio istinu onaj koji bi tvrdio da mu takve stvari ne smetaju. Ali, pošto sam dugo u politici, što se u posljednje vrijeme napadno potencira i u reakcijama iz Rusije, navikao sam na pohvale i pokude i kod kuće i izvana. Držim se principa i pravca za koji vjerujem da su na dobro našeg naroda, i naše zemlje. Dobro se sjećam prijateljskog savjeta predsjednika Putina uoči referenduma u Crnoj Gori – ako ste ubijeđeni u to, onda preuzmite odgovornost. Zaista mislim da je Crna Gora na dobrom kursu. Sjećam se da je i ministar Lavrov ne tako davno govorio da se ne treba rukovoditi logikom da neko ne može biti partner Rusije, ako je saveznik Amerike, i obrnuto. A ako je Crna Gora na dobrom kursu, onda je to dobro i za sve njene prijatelje. Znači, dobro je i za Rusiju", zaključio je Đukanović.

Portal Analitika